Fi skriver historia och tar plats i Europaparlamentet

26 maj 2014

Feministiskt initiativ får 5,3 procent i gårdagens EU-val och blir därmed det första parti med feminismen som självständig ideologisk grund att ta plats i Europaparlamentet.

Soraya_Post_JPEG1-560x376

– Vårt arbete för jämställdhet, antirasism och mänskliga rättigheter har fått parlamentarisk plats idag och valresultatet visar att vi lyckats samla många engagerade och nytänkande feminister som vill se en förändring. Vi är rasismens främsta motståndare.

I EU-valet 2009 fick Feministiskt initiativ 2,2 procent av rösterna och ökar idag sin röstandel med 3,1 procentandelar.

– Med ideella krafter har vi kunnat föra ut vår politik, kommunicera med våra väljare och mobilisera tusentals sympatisörer. Vi har fått många nya medlemmar de senaste veckorna och nya medlemsgrupper bildas överallt runt om i landet. Den feministiska rörelsen sprudlar och jag tar med mig den energin in i arbetet i Europaparlamentet, säger Soraya Post.

Feministiskt initiativ fortsätter också arbetet för ytterligare parlamentarisk representation för feminismen.

– Nu tar vi sikte på valet i höst. Vi är många och det behövs feminister i maktens alla rum. Vi fortsätter in i riksdag, landsting och kommuner, säger Gudrun Schyman, talesperson och förstanamn på Feministiskt initiativs riksdagslista.