Fi kommenterar ”Konstnär – oavsett villkor?”
I förra veckan överlämnade Konstnärspolitiska utredningen betänkandet ”Konstnär - oavsett villkor?” till kultur- och demokratiministern.
Mycket av det som utredningen har kommit fram till är känt sedan tidigare men det är positivt att relationen mellan arbetsvillkor, representation och socioekonomi äntligen lyfts fram och förhoppningsvis kan det initiera satsningar som många aktörer och verksamheter inom det svenska konstlivet har krävt länge.
Feministiskt initiativs kulturutskott och dess externa referensgrupp består av konstnärer och kulturarbetare från en mängd fält vilket har inneburit att vårt kulturpolitiska program är skrivet utifrån våra erfarenheter av prekära arbetsvillkor med otrygga anställningar och brist på sociala trygghetssystem. Detta pekar utredningen också ut och konstaterar att konstnärerna har gått före i en utveckling mot en alltmer osäker arbetsmarknad.
Frågan om konstnärernas trygghetssystem är akut. F! vill ta ett helhetsgrepp på kulturarbetarnas villkor, dels genom en politik för fler och bättre anställningar, dels genom heltäckande och generella trygghetssystem. Bland annat ska vi verka för att trygghetssystemen som pension, a-kassa, sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) och avdragsrätt reformeras och anpassas för att innefatta alla olika typer av konstnärlig verksamhet, enligt en nationell handlingsplan. F! vill också främja kulturarbetarägda, allmännyttiga, kooperativa verksamhetsformer där kulturarbetare kan behålla sin roll som anställd.
Feministiskt initiativ delar många av de analyser och slutsatser som presenteras i betänkandet och det är också glädjande att utredningen presenterar ett antal förslag och reformer som liknar de satsningar som finns i det kulturpolitiska program F! fastslog vid vår kongress våren 2017 och som vi i år går till val på. Vår kulturpolitik bygger på strävan efter en reell och fördjupad demokratisering av kulturlivets alla deltagande och utövande aspekter, inflytande och resursfördelning. Detta gäller inte minst jämställdhet och jämlikhet ur intersektionella perspektiv, samt jämlik kultur i hela landet
Bristen på möjligheter att verka som konstnär i hela landet lyfts fram av utredningen och det är något som också oroar oss. Därför föreslår vi i vår budget en förstärkning av kultursamverkansmodellen med 100 miljoner kronor, vilket är fyra gånger mer än vad utredningen föreslår. Kulturen har även en framträdande roll i F!:s gles- och landsbygdspolitik.
Frågan om vem som kan utbilda sig till och arbeta som konstnär är ett genomgående tema i utredningen och det är i hög grad något som har sin grund i ens socioekonomiska bakgrund, det kulturella kapital en fått med sig hemifrån och ifall en är född i Sverige eller inte.
Utredningen efterlyser en förstärkning i arbetet för breddad rekrytering till de konstnärliga högskolorna men slår samtidigt fast att åtgärder måste sättas in tidigare och bredare. Det handlar om att öka resurserna till Kulturskolan, stärka det estetiska programmet på gymnasiet och att konstnärliga verksamheter och aktörer måste börja arbeta mer uppsökande för att hitta de grupper som inte har en naturlig relation till konst och kultur. Det här är åtgärder F! också vill se. Vi anser att projekt för breddad representation löper risk att bli kortsiktiga om de inte kompletteras med ytterligare insatser. Samhällets ekonomiska, bostadspolitiska och utbildningsmässiga ojämlikheter, samt bristen på tillgänglighet utgör fundamentala faktorer när det gäller människors ojämlika tillgång till och deltagande i kulturlivet. Därför behöver andra politikområden ta ansvar för att uppnå demokratiska och kulturpolitiska mål som är omöjliga för kulturpolitiken att uppnå på egen hand.
Utredningen pekar på ytterligare områden som behöver reformeras genom förslag som också återfinns i Feministiskt initiativs kulturpolitiska program, bland annat en nyinrättad konstnärsfond enligt norsk modell, satsningar för att fler kommuner ska bli fristäder för förföljda konstnärer och handlingsplaner för att motverka hot och hat mot konstnärer, samt antidiskrimineringsåtgärder. Dessutom poängterar utredningen vikten av armlängds avstånd och formulerar ett krav på att detaljeringsgraden i regeringens styrning genom de årliga regleringsbreven ska minska. Principen om armlängds avstånd måste värnas, inte minst i tider då antidemokratiska krafter växer sig allt starkare i politiken.
Feministiskt initiativ vill höja ambitions- och kunskapsnivån inom hela det kulturpolitiska området. Vi välkomnar flera av förslagen från den konstnärspolitiska utredningen och ser fram emot att driva frågor som rör konstnärernas arbetsvillkor när vi kommer in i riksdagen efter valet den 9 september.
Yolanda Bohm Ramirez,
kulturpolitisk talesperson
Oldoz Javidi,
riksdagskandidat
Sofia Lundin,
ersättare Stockholms stads kulturnämnd,
kandidat Stockholms stads kommunfullmäktige