Fi firar sin första egna dag i Almedalen och presenterar förslag om sänkt rösträttsålder

5 juli 2015

Feministiskt initiativ firar sin allra första egna dag under Almedalsveckan. Gudrun Schyman håller tal på Stora scenen och på plats finns även Lisa Palm från partiets ungdomsförbund Unga Feminister. Tillsammans presenterar de partiets och ungdomsförbundets nya förslag om att sänka rösträttsåldern till 16 år.

Feministiskt initiativ är ett parti som vill verka för en utökning av demokratin.
Partiets föreslår därför att rösträttsåldern sänks till 16 år för att inkludera en större del av befolkningen i att fatta demokratiska beslut.

– Med de långa mandat perioder vi har, fyra år mellan riksdagsvalen och fem mellan EU-valen, hinner många bli både 22 och 23 år innan det är dags att rösta. Genomsnittsåldern för förstagångsväljare är idag 20 år. Vi vill med den här reformen få ned snittåldern till 18 år. säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

– I 30 år sänkte vi rösträttsåldern. Nu är det 40 år sen sist och det är hög tid för förnyelse. Nu är det dags för sänkt rösträttsålder och ökad delaktighet. Liksom i 10-talet andra länder, däribland Österrike, Argentina och Jordanien och fler därtill, menar vi att Sverige ska vara med och föra ett progressivt demokratiarbete, säger Lisa Palm, sammankallande för ungdomsförbundet Unga Feminister.

Mer om förslaget och Unga feministers kampanj #rosarostratt hittar du här.
Programmet för Feministiskt initiativs första egna dag i Almedalen hittar du här.

För mer information:
Ring Feministiskt initiativs pressjour på 0706 – 100 191
eller maila [email protected]