Fi firar nio år med 7 300 nya medlemmar

4 april 2014

I dag fyller alltså Feministiskt initiativ nio år. Detta firas med över 7000 nya medlemmar på bara några månader och en valfond som IDAG uppnådde målet om en miljon kronor för valsedlar och valkampanj.

Nättidningen Feministiskt Initiativ uppmärksammar vår dag

stina_gudrun_sissela_crop
Foto: Jenny Rönngren

I dag fyller Feministiskt initiativ nio år och firar detta med att konstatera att de nu har 8 800 medlemmar. Antalet medlemsgrupper närmar sig 30 runt om i landet. Intresset för de feministiska frågorna syns även i sociala medier där Feministiskt initiativ har över 36 000 vänner på Facebook, 5 000 följare på instagram och 17 000 följare på twitter.

I slutet av oktober 2013 startade partiet sin medlemsvärvningskampanj, medlemsantalet var då 1 500 och antalet medlemsgrupper 11 stycken.

Målet för insamlingen till Feministiskt initiativs valfond var först 500 000 kronor vilket nåddes i januari, då sattes målet om 1 miljon upp. I dag innehåller valfonden över 980 000 kr.

Gudrun Schyman menar att det feministiska genombrottet är här och kommer att manifestera sig i se kommande valen:

– Feminister går från att vara lobbyister till att bli partister och tar plats i maktens rum. I en tid när fascism och rasism växer, med försvagning av mänskliga rättigheter och inskränkning av demokratin på dagordningen är det mer än någonsin nödvändigt med en politisk kraft som vill stärka mänskliga rättigheter och utvidga demokratin. Ut med rasisterna och in med feministerna ska bli verklighet – NU!

… och i Nyheter24 skriver man:

Feministiskt initiativs födelsedagspresent: En miljon kronor av folket

Under fredagen fyller Feministiskt Initiativ nio år och av svenska folket fick de en ganska maffig present – nämligen en miljon kronor till sin valfond.

SVERIGE. För nio år sedan bildades partiet Feministiskt initiativ. Det var på initiativ av Gudrun Schyman, som då hade lämnat Vänsterpartiet. I oktober 2013 hade partiet 1 500 medlemmar. I dag har de 8 800 medlemmar.

Antalet medlemmar har ökat lavinartat under de senaste månaderna och deras ställning i social medier har blivit allt starkare. Partiet har till exempel över 36 000 fans på Facebook.

I februari skrev Nyheter24 om det ökade stödet för Feministiskt initiativ och stödet tycks inte avta.

I dag passerade de nämligen målet för sin valfond som var att samla in en miljon kronor.

Fi:s tidigare mål var att samla in en halv miljon kronor, vilket de nådde i mitten av februari. Nu har de alltså samlat in en halv miljon till på mindre än två månader.

Kändisar hjälper till
Även om många donationer sker i mindre summor och från privatpersoner, så finns det de som donerar mycket:

Benny Andersson, kompositör: 100 000 kr
Anette Gottfridsson: 30 000 kr
Kristina Gustafsson Bonnier: 200 000 kr
Özz Nûjen, komiker: 100 000 kr

Även kända artister som Robyn och Nina Persson har engagerat sig i Fi:s valkampanj. Nyheter24 har skrivit om den skiva som flera svenska artister medverkar på till förmån för Fi.

De som stöttar Fi har satsat hårt på att kampanja i sociala medier och under de senaste dagarna har mångas Twitterflöden sett ut så här:
Läs hela artikeln så får du se!