Fi är partiet som arbetar för global klimaträttvisa

2 juni 2022

Idag och imorgon träffas världsledare för miljömötet ”Stockholm+50”. Ett möte som aktivisterna i Fridays For Future Sweden kallar en "komedi".

Som Greta Thunberg säger till Aftonbladet:

Det är lite roligt för de senaste 50 åren har allt blivit mycket värre, åtminstone på miljö- och klimatfronten. 1972 var vi under 350 ppm (koldioxidhalten i atmosfären). Nu är vi här, på 420 ppm. Utsläppen förväntas nå rekordnivåer i år också. Ja, det går inte riktigt åt rätt håll.

Feministiskt initiativ håller med. Dagens nyliberala tillväxtpolitik är ett stort misslyckande och som FNs generalsekreterare Antonio Guterres sa på mötet i morse ”Låt oss inte glömma att när vi förstör en skog skapar vi BNP. När vi överfiskar skapar vi BNP. BNP är inte ett sätt att mäta välstånd i dagens värld”.

Fi är och vill vara gräsrötternas, aktivisternas och civilsamhällets röst i de parlamentariska rummen. Vi arbetar för radikal feministisk och dekolonial klimaträttvisa, naturens rättigheter och för omsorg om alla liv och allt levande. Vi är övertygade om att intersektionell feminism är svaret på de globala kriser vi ser nu. Fi verkar för global solidaritet och rättvisa handelsrelationer där naturens rättigheter, djurens rättigheter och mänskliga rättigheter respekteras. Multinationella företags påverkan i handelsavtal ska skarpt begränsas till fördel för folkrörelser och respekt för lokala förhållanden utifrån ett ekologiskt och socialt perspektiv. Nyliberal och reaktionär politik leder världen åt fel håll. Omsorg om livet och en dekolonial maktanalys hjälper oss att se hur allt hänger ihop.

Därför stöttar vi det globala initiativet ”Feminist Action Nexus for Economic and Climate Justice” och ställer oss bakom initiativets krav. Fi är allierade med den globala feministiska klimat- och miljörörelsen och alla miljöförsvarare som dagligen riskerar sina liv för omsorgen om planeten.