Feministiskt initiativ kongressuttalande: Står med #kvinnostrejk

10 april 2023

I samband med kongressen 2021 deltog Feministiskt initiativ för första gången i #kvinnostrejk. Kvinnostrejk genomförs sedan dess varje fredag runt om i Sverige, i form av partipolitiskt obundna demonstrationer där alla är välkomna att delta. På flera platser har Feministiskt initiativs lokalföreningar och medlemmar deltagit regelbundet under dessa två år. Exempelvis i Umeå där Fi-representanter kvinnostrejkat varje fredag sedan 2021 och i Göteborg och Stockholm där Fi-representanter regelbundet stöttat strejken med sin närvaro. Feministiskt initiativ fortsätter att lyfta kraven från sitt 92-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor, som lanserades i november 2021.

Manligt självansvar är avgörande i kampen mot mäns våld mot kvinnor

Feministiskt initiativs nyvalda partiledare Luis Linéo och Agnes Lundgren vill se ökat manligt självansvar i kampen mot mäns våld mot kvinnor.

Manligt självansvar handlar både om att som medmänniska säga ifrån när andra män beter sig illa och att som man ta ansvar för sitt eget agerande mot andra. Har du använt våld, då är det upp till dig att ta ansvar, söka hjälp och göra vad som krävs för att sluta. Det bästa är att söka hjälp redan vid tidiga varningssignaler. Är du till exempel ofta svartsjuk i din relation? Händer det att du lägger dig i vad din flickvän har på sig eller vilka hon umgås med? Har du svårt för att uttrycka dina känslor på ett konstruktivt sätt? Sök hjälp och ta ditt ansvar, säger Luis Lineo, nyvald partiledare för Feministiskt initiativ och tidigare ordförande för organisationen MÄN.

Att kräva manligt självansvar handlar om att förvänta sig att män, även våldsamma män, ska stå för vad de gör. Har en man använt våld mot sin sambo, då är det han som ska flytta, inte hon. Våldsutövaren ska inte heller få vistas i samma kommun som den våldsutsatta. Det är han som har gjort fel, då är det han som ska straffas, inte hon. Så enkelt är det. Samhället måste sluta gömma undan våldsutsatta kvinnor och barn och börja se till så att våldsamma män håller sig på säkert avstånd från människor som de riskerar att skada, säger Agnes Lundgren, partiledare för Feministiskt initiativ.