Feministiskt initiativ fördömer Turkiets militära intervention i Afrin

19 mars 2018

Erdogan personifierar en patriarkal syn på säkerhetspolitik - militärt våld samt nykoloniala och territoriella anspråk utan hänsyn till mänskliga rättigheter.

Flera internationella media annonserar idag att Turkiet har tagit över staden Afrin i norra Syrien. Turkiets president Erdoğan försöker rättfärdiga militär aggression i Syrien, som går mot folkrätten, genom att beskriva YPJ och YPG som terroristorganisationer. Sanningen är att det slutliga målet var att attackera den kurdiska befolkningen, i Rojavaprovinsen, som har byggt ett kurdiskt självstyre som är politiskt oberoende. Ett NATO land anfaller kurdiska styrkor som deltagit i kampen mot Daesh.

Olika organisationer, bland annat FN, har varnat om konsekvenserna för det civila samhället om den turkiska invasionen skulle fortsätta. Idag är den humanitära situationen ett faktum. Tusentals invånare i den intagna staden flydde och världen tillät det genom tillåtande tystnad. Sverige, som medlem i EU, fördömde aldrig det militära angreppet och dödandet av civila i Afrin. Det är skamlig för en regering som kallar sig för feministisk.

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste ordalag den militära offensiven från Turkiet mot det syriska Kurdistan. Erdogan personifierar en patriarkal syn på säkerhetspolitik – militärt våld samt nykoloniala och territoriella anspråk utan hänsyn till mänskliga rättigheter.

Vi kan inte längre se på när civilbefolkningen i Kurdistan terroriseras i brutala attacker. Sverige och det internationella samfundet måste kräva ett slut på Turkiets militära aggression så att fredsarbete i Syrien, med stöd av FN och ett fullt deltagande av kvinnor, har en chans.

Vi förväntar oss att den svenska regeringen, tillsammans med demokratiska krafter i och utanför Turkiet, kommer att arbeta aktivt för att sätta press på Erdoğans regering att stoppa en militära intervention som endast leder till ökat våld och lidande.

Jaime Gomez,
Utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ