Feministiskt initiativ fördömer attentatet i Mogadishu

22 oktober 2017

Förra helgen dödades mer än 350 människor i ett attentat i Mogadishu. Utöver de avlidna skadades hundratals. Detta beskrivs som det värsta bombdådet i Somalias historia.

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste ordalag attacken som drabbade det civila samhället. Vi uttrycker vårt fulla stöd för offren vid attentatet. Mitt i detta panorama av våld framstår ett ljus av hopp. Detta när tiotusentals Mogadishu-bor demonstrerar mot våldet klädda i röda pannbindlar som ett sätt att solidarisera sig med offren. Svaret på attentatet var mobilisering och sammanhållning.

Enligt FN finns det för närvarande 1,1 miljoner internflyktingar i Somalia. Human Rights Watch och andra organisationer fortsätter att dokumentera allvarliga händelser mot fördrivna personer som bor i regeringsstyrda områden. Mänsklig säkerhet är svårt att garantera i Somalia.

Nu hörs röster som uppmuntrar ett militärt svar på bombdådet. Feministiskt initiativ hoppas att det internationella samfundet uttrycker sin solidaritet med icke-militära åtgärder som möjliggör en politisk lösning för konflikten som drabbar landet.

 

 

 

Gudrun Schyman,
partiledare