Feministiskt initiativ beklagar djupt att USA:s regering öppnar sin ambassad i Jerusalem

14 maj 2018

Den amerikanska ambassaden i Israel har invigts i Jerusalem idag. Samtidigt påminner det palestinska folket om al-Nakba eller ”katastrofen”. År 1948, en dag efter slutet av det brittiska mandatet om Palestina och den israeliska statens deklaration förstörde den israeliska armén palestinska städer och byar och skapade mer än 700 000 flyktingar.

Idag, 70 år senare, fortsätter den israeliska regeringen att ta till övervåld mot palestinierna i Gaza och på Västbanken. I dag finns cirka fem miljoner palestinska flyktingar runt om i världen, varav de flesta sedan generationer lever i flyktingläger.

Idag inviger USA sin ambassad trots att Israels olagliga annektering av Jerusalem fördömdes av FN:s säkerhetsråd år 1980. USA:s handling går emot Resolution 478 som bad samtliga FN-stater att flytta ambassaderna från Jerusalem.

Feministiskt initiativ beklagar djupt att USA:s regering inte har hört begäran från en stor majoritet av FN:s stater om att följa internationell rätt. På så sätt hindras ansträngningar för att nå en politisk lösning på konflikten. Vi fördömer också i de starkaste termer den dödliga våldet mot palestinska demonstranterna från den israeliska regeringen som resulterade i 52 personer dödades och mer än 2 400 skadades under protester vid gränsen mellan Gaza och Israel.
Världen behöver minska spänningar för att uppnå lösningar. Nu är det dags för att demokratiska krafter som arbetar för fred mobiliserar sig för att stoppa handlingarna som ökar risken för en öppen konfrontation.

Jaime Gomez
Utrikespolitisk talesperson