Feministisk välfärd

6 maj 2014

Lördagen den 10 maj 10.00–17.00 anordnas Feministiskt Forum i ABF-huset, Stockholm med fokus på ”Feministiskt Välfärd”. Abf-huset, Sveavägen 41 FRI ENTRE!

FemForum_program_tryck.indd

Programpunkter där F! står som arrangör och/eller deltar.

Sal: Kata
Kl: 14.30-15.45
Ut med rasisterna – in med feministerna!
Feministiskt initiativ driver en politik för allas rätt att färdas väl genom livet. En politik som sätter mänskliga rättigheter och frihet från diskriminering högst på agendan. För att uppnå det behöver vi en stark välfärd. Men vi behöver också en ny syn på vad och vem välfärden är till för. I det här samtalet presenterar partiets kandidater sina visioner för en välfärd för alla, utifrån feministiska, antirasistiska och normkritiska perspektiv.
Medverkande: Sissela Nordling Blanco, talesperson, Soraya Post, Foujan Rouzbeh och Armina Etminan.
Samtalsledare: Linnea Bruno.
Arrangör: Feministiskt initiativ

Sal: Per-Albin
Kl: 16.00-17.00
Vad kan feminism göra för vården i Sveriges mest liberala stad?
Inom välfärdens yrken och främst vårdyrkena, är det kvinnor som dominerar som arbetstagare. Vårdpersonal har på sistone samlat sig för att protestera mot dåliga villkor och löner. Att kvinnodominerade yrken inte värderas lika högt som mansdominerade går hand i hand med att kvinnors hälsoproblem fortfarande bortprioriteras och ofta anses vara ”en naturlig del” av att vara kvinna. Barnafödande är det mest lysande exemplet.
Vad behöver göras? Vilken erfarenhet och kunskap finns inom vårdyrken? Varför lyssnar inte dagens politiker på dessa? Vad kan politiken göra? Vad kan ett feministiskt initiativ göra inom vården och landstinget?
Medverkande: Bonnie Spetse, Feministiskt initiativ Storstockholm, Lisa Wennersten, Inte under 25 000, Ida Jeppsson, Barnmorskor för trygg och säker vård samt Sooz Remero, Feministiskt initiativ Storstockholm. Moderator: Isabella Pettersson.
Arrangör: Feministiskt initiativ Storstockholm

————————————————————————————————————–

Sal: Z-salen
Kl: 10.00-11.15
Hotet från Fascismen
Sedan flera år har vi kunna följa hur högerextrema, rasistiska och fascistiska partier tar allt större plats i demokratiska församlingar och parlament i hela Europa. Nu varnar forskare för att rasistiska och nationalistiska partier förväntas ta upp emot 100 platser i Europaparlamentet efter vårens val. ur ska detta förstås? Och hur ska det bemötas?
Medverkande: Soraya Post, EU-paralmentskandidat Feministiskt inititativ, Malin Björk, EU-parlamentskandidat Vänsterpartiet, Annika Hamrud, journalist, Edda Manga, redaktör och idéhistoriker. Moderator: Anna-Klara Bratt, chefredaktör Feministiskt Perspektiv.
Arrangör: Feministiskt Perspektiv

Sal: Sandler
Kl: 11.30-12.45
Mediestrategi för feminister
Kampen of definitonsrätten, mediesveriges gatekeepers och de inspirerande undantagen som nådde hela vägen fram. Hur sätter vi samtidens ödesfrågor på agendan på bästa sändningstid, istället för att den ägnas åt ”Fittstim – min kamp”? Kom på denna workshop och ta med din kampfråga, så hjälps vi å att tänka mediestrategiskt på den.
Medverkande: Agnes-Lo Åkerlind, producent Eyeworks, Foujan Rouzbeh, riksdagskandidat Feministiskt initiativ och initiativtagare till Hijabuppropet, Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen samt Ida Östensson, grundare Crossing Boarders och initiativtagare till Fatta!
Arrangör: Fria Tidningar

Sal: Hedén
Kl: 11.30-12.45
Ungas fritid – inte en del av dagens välfärd
Kommuner bör erbjuda verksamhet av både kulturell och sportslig karaktär för stadens unga. Fritids- och ungdomsgårdar är bra, men hur kan staden öppna för fler kostnadsfria möjligheter bortom konsumtionssamhället? Hur skapar vi sociala mötesplatser som skapar delaktighet och kan vara avgörande för ungas hälsa?
Medverkande: LIsa Palm, Unga feminister, Xenia Klein, RFSL ungdom och Unga feminister Stockholm, Runa Alakoski, Unga Feminister och hänger på fritidsgårdarna i stan, Isabella Pettersn, Feministiskt initiativ Storstockholm och Jenny Söderstrand, projektledare för Egalia
Arrangör: Unga Feminister

Sal: Per-Albin
Kl: 11.30-12.45
Vad är en feministisk sexualpolitik?
Mer reserser till förlossningsvården, en hbtq-inkluderande vård och subventionerade aborter för utländska kvinnor. Det är några av RFSU Stockholms frågor för en bättre sexualpolitik i Stockholm. Hur tycker du att en feministisk sexualpolitik bör se ut? Kom och diskutera i en interaktiv workshop med gruppdiskussioner! Vår politikerpanel med landstingskandidater deltar, lyssnar in förslag och ger feedback.
Medverkande: Michelle-Daniel Jangmyr, Feministiskt initiativ, Johan Sjölander, Socialdemokraterna, Helene Öholm, Miljöpartiet och Marie Ljungberg Schött, Moderaterna.
Arrangör: RFSU Stockholm

Sal: Erlander
Kl: 11.30-12.45
Identitetspolitikens vakuum
Kan du vara ”bara” feminist? Räcker det med att var ”mot”? Lösningar varierar utifrån andra ideologiska parametrar – en liberal feminist har inte samma syn på välfärd som en socialistisk feminist. Gör avsaknaden av ideologisk debatt att feminismen förtydligas?
Medverkande: Soheyla Yazdanpanah, doktor i ekonomisk historia, Ellinor Odeberg, ordförande Unga S-kvinnor, Sissela Nordling Blanco, Feministiskt initiativ samt Agneta Berge, utredare på LO och skribent på Politism.se
Arrangör: Unga S-kvinnor rebells och tidskriften Libertas

Sal: Z-salen
Kl: 13.00-14.15
Kvinnorna och välfärden
Feministiskt forums valdebatt på temat jämställdhet och välfärd. Vi har bjudit in alla riksdagspartier (förutom SD) samt Feministiskt initiativ. Syftet med utfrågning är att få igång en diskussion om hur de olika partierna arbetar med och ser på kvinnors roll i välfärdssektorn och hur välfärden påverkar oh påverkar kvinnors situation i samhället. Kom och lyssna och ställ dina frågor till de deltagande politikerna.
Medverkande: Anna Steele, riksdagsledamot Folkpartiet och förbundsordförande Liberal Kvinnor, Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet, Teres Lindberg, riksdagsledamot Socialdemokraterna, Gudrun Schyman, talesperson Feministiskt initiativ, Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet samt Nina Wahlin, kandidat till Europaparlamentet Centerpartiet. Moderator: Johanna Palmström, chefredaktör på tidskriften Bang.
Arrangör: Feministiskt Forum.

Hela programmet.