Fattigdom är inget brott!

19 augusti 2016

Igår meddelade regeringen att den överväger att införa ett totalförbud mot tiggeri i Sverige. Ett människorättsvidrigt och orimligt förslag anser F!

13938160_10153912999522399_249450781934046980_o

– Att regeringen nu föreslår att införa ett tiggeriförbud i Sverige är en total skam. Det går inte att förbjuda eller lagstifta bort fattigdom. Lösningen kan aldrig vara att kriminalisera de människor som tvingas tigga för sin överlevnad och som befinner i ett totalt utanförskap. Det är en extremt oroväckande utveckling att Socialdemokraterna (S) nu närmat sig högerpartiernas ställning i den här frågan och ursprungligen Sverigedemokraterna (SD), säger Gudrun Schyman, Partiledare för Feministiskt initiativ.

– Det senaste S-utspelet i tiggerifrågan följer en antiziganistisk linje som tyvärr blivit allt starkare i svensk politik de senaste åren. Säkert är att tiggeriförbud inte hjälper fattiga romer. Efter att regeringen uppmanat svenskarna att sluta ge pengar har allt fler romska kvinnor från Rumänien börjat sälja sex på Sveriges gator. Om tiggeriförbud blir verklighet kommer ännu fler tvingas in i sexhandelns mörker. Det är en fruktansvärd utveckling som regeringen bär ansvar för, säger Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.