Farida al-Abani kommenterar Isabella Lövins avgång

26 augusti 2020

Isabella Lövin, en politiker jag  respekterar högt, väljer nu att lämna politiken. Ännu en gång har en kvinnlig partiledare, i detta fall språkrör, lämnat politiken i förtid och ännu en gång hör vi meningen ”Jag längtar efter mer tid för min familj”. Jag förstår att ett språkrör för ett parti som sitter i regeringen och som dessutom är minister, inte får  mycket tid till att vara med familjen. Jag förstår att det är så men det betyder inte att denna höga arbetsbelastningen är acceptabel. 

Efter dagens besked kommer det också flera frågor: 1. Är det den verkliga anledningen och vem styrde över det beslutet? 2.Varför är det oftast kvinnor som slutar för familjens skull? 3. Är det kvinnorna som slutar för tidigt eller männen som sitter för länge och som inte ser till familjen bland annat? 4. Handlar det om att Lövin inte kan stå för och stå ut med slitningarna det innebär med en eventuell Preemraff-utbyggnad och en  stramare migrationspolitik? 

Preemraff i Lysekil, det var det första jag tänkte på när jag läste om att Isabella Lövin skulle avgå som språkrör för Miljöpartiet. Jag har alltid sett Isabella Lövin som en person som är i politiken för att göra en verklig förändring och inte för att skapa sig ett namn eller ta positioner. När det senare blir tydligt vad som inte går att göra i den nuvarande ledningen så ställs man mellan sina egna värderingar och vad som skapar minst konflikt inom regeringen. 

Lövin skriver i Aftonbladet idag bland annat:

”Klimatet är vår tids ödesfråga, och ska vi ha en chans att möta denna kris, behövs ett starkare Miljöparti.” 

Jag väljer att läsa det med att Lövin önskar se en mer radikal politik för klimatet och erkänner att detta saknas i Miljöpartiet idag. Jag håller med , Miljöpartiet är inte det radikala miljöparti vi behöver, särskilt om samma parti röstar för Preemraff men också om partiet inte står upp tydligt för en human migrationspolitik som även bygger på klimaträttvisa.

Miljöpartiets opinionssiffror är inte Lövin ensamt ansvarig över och MP kan inte som sist med Åsa Romson byta ut ett kvinnligt språkrör så fort siffrorna dalar. Jag är själv besviken över att Lövin som statsråd, ihop med andra ministrar, bjudit hit bland annat Facebook och Amazon för att etablera sig med full frihet i Sverige men det kan aldrig bara vara dessa kvinnors fel att opinionen går upp eller ner. Att göra sig av med dem kommer aldrig vara del av lösningen. MP:s räddning är att stå upp för grundskälet till varför partiet en gång bildades. Men med ett parti som verkar vara mer intresserade av makten och att driva en miljöpolitik som bygger på ökad tillväxt vet jag inte vad som finns kvar att göra. MP är idag även i flera delar av landet, inte minst i Stockholm, med och stödjer allianspartier till makten. De är med när sjukvårdspersonal varslas i Region Stockholm och de är med och tar besluten om ökade biljettpriser i kollektivtrafiken. Grön Ungdom idag driver en helt annan linje än sitt moderparti och är egentligen närmare Feministiskt initiativ i sina krav än MP. 

Jag tror inte det bara är Lövin och Grön Ungdom som önskar mer radikal klimatpolitik, det gör även stora delar av civilsamhället och väljarna. Denna politik finns bevisligen inte i MP men Feministisk initiativ  har sedan länge presenterat dessa förslag som vi behöver för att fokusera på miljö, klimat, djur och människor före tillväxt och ökade klyftor. Vi är också det partiet som alltid kommer kämpa för en förkortad arbetstid för det ger verkligen mer tid till familj om något och är även bra för klimatet. Ett radikalt miljöparti som kämpar för sociala orättvisor, är tydligt feministiskt, motverkar rasism och ser att arbetet för klimaträttvisa är den enda vägen framåt. 

Farida al-Abani,
Partiledare