F! reflekterar över Kinberg Batras partiledartal
Anna Kinberg Batra har kritiserats för sin otydlighet och oförmåga att nå ut med moderaternas politik. Det märktes att hon tagit till sig av kritiken och att hon med bestämdhet avser att stanna kvar som partiledare, trots önskemål om hennes avgång i vissa läger.
Hon börjar med att leverera sitt kanske mest populära budskap under kvällen: ”Åk hem Sverigehatare”, säger hon till NMR, trots att de antagligen redan är på väg hem på Almedalens sista dag. Inte desto mindre märktes det att det var viktigt för henne att göra markeringen, den levererades med eftertryck och inlevelse.
Genomgående under veckan har de flesta talare grundat sin politik i personliga upplevelser, det personliga är politik, precis som Grupp 8 sade då det begav sig.
För AKB:s del handlade det om hennes första jobb som budbilschaufför på 80-talet. Ett jobb hon fick på den tiden som Arbetsförmedlingen förmedlade jobb, raljerade hon. Det var bara att kliva in och säga att hon inte kunde någonting, så printade matrisen ut en hel lång lista på tillsvidarejobb hon kunde välja på. Visserligen konstaterade hon själv senare i sitt tal att de ritningar hon levererade då numera skickas via internet och att många enklare jobb nu utförs i Indien och Kina. Det stoppar inte henne från att med bestämdhet hävda att Sverige halkar efter, och endast Moderaterna kan lösa detta problem. Och problemen kan kokas ner till tre punkter:
- Utanförskap och integration
- Jobben
- Otryggheten
Det är en svartvit bild hon målar upp. Å ena sidan beskriver hon det svenska löftet. Där vi tar hand om varandra och håller om varandra. Där alla kan växa i frihet och trygghet. Åtminstone de som har uppfyllt sin integrationsplikt, lärt sig språket, slagit i bidrags-taket, tagit ett enkelt jobb och betalat in skatt. Så att AKB kan sänka skatten med 500 kronor i månaden för sjuksköterskor, lärare och poliser. Grupper hon flirtar med genom hela talet.
Hon häcklar Magdalena Andersson för att lova välbehövliga 20 miljarder för välfärden. ”Pengar växer inte på träd”, säger hon, men kan inte själv förklara hur hon ska satsa minst 20 miljarder på välfärden samtidigt som hon lovar ut skattesänkningar för 6 miljarder bara till de grupperna. Antagligen kommer det fler. Extraknäck lär inte generera tillräckligt med skatteinkomster för AKB:s löften. Dessutom går hon ut med ett tufft ultimatum. Blir det inte minst 2 miljarder extra till försvaret så lämnar hon förhandlingsbordet. Ultimatum är alltid ett farligt spel som kan ha ett högt pris.
Det är tydligt vilka som är skurkarna – Löfven och bidragstagarna. De som i AKB:s beskrivning hellre lever på bidrag än jobbar. Och lösningarna heter integrationsplikt, bidrags-tak, en halv miljon enkla jobb, fler poliser och hårdare straff.
Feministiskt initiativ håller med om att det är av yttersta vikt att bryta segregationen och att etableringen av nyanlända är avgörande för vår gemensamma framtid. Jobb för alla, på lika villkor, är centralt i ett gott samhälle. Att alla har rätt att leva sina liv i trygghet.
För oss handlar inte lösningarna om repression, kontroll och tvång. För oss handlar det om aktivt arbete för att bryta segregation genom att bland annat bryta bostadssegregationen och skapa värdiga boenden för alla och en skolpolitik som skapar en jämställd och jämlik skola för alla, oavsett var vi bor.
Vi vill satsa på yrkesutbildningsplatser såväl på Komvux och yrkeshögskolan som på universiteten. Så att såväl ungdomar och vuxna födda i Sverige som de hitflyttade får tillgång till utbildning på områden där bristerna är stora.
Vi vill satsa på våldsprevention och ökat demokratiskt inflytande i socioekonomiskt utsatta områden för att öka tryggheten i människors vardag.
Anna Kinberg Batra hävdar att bara moderaterna har lösningen på Sveriges problem. Men i ärlighetens namn så finns det flera vägar att gå. Det beror på vilket Sverige vi vill ha. Det Sverige hon beskriver, där stora grupper av hög och medelinkomsttagare får skattesänkningar och mer poliser för att känna sig trygga, på bekostnad av de som ska ta de enkla låglönejobben för att finansiera detta.
Eller det Sverige som Feministiskt initiativ vill se, med minskade klyftor i samhället där alla inkluderas, på de villkor de själva formulerar. Som tror att alla i grunden vill vara med i samhällsbygget om de också får chansen att formulera hur det bygget ska se ut.
I slutklämmen lovar hon att en röst på moderaterna, är en röst för att få bort Löfven. Hon säger det inte rent ut, men det är svårt att tolka på något annat sätt än att hon kan tänka sig att regera med stöd av SD. Trots deras tydliga rötter i den nynazistiska myllan som hon inledningsvis tog så starkt avstånd ifrån. I denna fråga kommer hon att avkrävas betydligt större tydlighet innan valrörelsen är över.
Lotten Sunna,
Socialförsäkringspolitisk talesperson