F! reflekterar över Fridolins tal

8 juli 2017

Till skillnad från i Järva, då den röda tråden var ‘oro’, var det ett mycket mer visionärt tal som Fridolin levererade i Almedalen.

Han talade om hur han såg ett Sverige som visade vägen för världen och att det var enda sättet för Sverige att faktiskt göra skillnad på den globala spelplanen. Han berättade om hur bilindustrin i Detroit ställer om från fossila bränslen. Han talade om nej-sägare och vad han kallade utvecklingslinjen.

Det var som vanligt en Fridolin med mycket snack, som får en att önska mer verkstad, men han gav i alla fall en ordentlig känga till de borgerliga partierna och SD när det gäller miljön och klimatet.

Det är nästan precis ett år sedan jag stod ett par hundra meter bort när Fridolin höll ett brandtal om regeringens (och därmed också miljöpartiets) försäljning av Vattenfalls kolgruvor. Ett beslut som kallades regeringens viktigaste (och samtidigt sämsta klimatbeslut). Hans partikamrat Carl Schlyter stod där också och kritiserade sitt eget parti. Att han inte var glad idag heller blev tydligt när kameran filmade honom under talet samtidigt som han besvärat, och mycket försiktigt, klappade händerna.

Det är inte det att talet inte var bra, tvärtom höll jag med Fridolin om det mesta som han sa, även om hans och Fi:s väg dit skiljer sig åt.

I dagens tal framstod det som att Fridolin har en brinnande tilltro till tekniken och han drog en skarp linje mellan den tekniska utvecklingen och ”nej-sägarna”.  På så vis undviker Fridolin att tala om en av de viktigaste sakerna som vi behöver göra – att minska vår konsumtion.

Vi behöver bland annat minska vår konsumtion av kött och vi behöver flyga mindre. Och för att det ska ske behövs verkligt politiskt mod. Jag säger verkligt politiskt mod för att Fridolin inte protesterade när Vattenfalls kolgruvor såldes, när gränserna stängdes (som han idag, något underligt, kritiserade) och när effektskatten på kärnkraft avskaffades.

För det kan knappast vara möjligt att idag vara stolt miljöpartist när ens språkrör skryter om att de istället för att sluta exportera vapen har infört ett demokratikriterium i exporten, och samtidigt kallar det feministiskt.

Adam Hjort,
miljöpolitisk talesperson

miljöpolitisk talesperson