EU beklagar sig över Trumps mur – men bygger en egen i Libyen

5 februari 2017

I fredags träffades EU:s stats-och regeringschefer på Malta. På EU-toppmötet beslutades om åtgärder med målet att minska antalet flyktingar som kommer till EU över Medelhavet från Libyen.

Åtgärdspaketets syfte är att externalisera EU:s flyktingpolitik, det vill säga att låta Libyen – som varken har fungerande myndigheter eller följer folkrätten – få godkännande och verktyg för att stoppa flyktingar.

Libyen befinner sig i ett läge med starkt begränsade möjligheter att styras av legitima myndigheter. I praktiken finns det två olika regeringar efter invasionen av en koalition från flera länder som leddes av det franska flygvapnet och där Sverige deltog. Libyen hade redan under Muammar Gaddafi gjort sig känd för sina övergrepp på flyktingar i läger i öknen. Situationen har inte förbättrats de senaste åren. Nyligen kom uppgifter från tyska diplomater om att flyktingar hålls fångna i läger som beskrivs som rena koncentrationsläger där de utsätts för tortyr, utpressning, våldtäkter och ibland regelrätta avrättningar. Feministiskt initiativ tar starkt avstånd från att göra Libyen till gränsvakt.

Trots detta beslutade EU-ledarna att förstärka Libyens kustbevakning, vilket Amnesty International säger ”i praktiken kommer att leda till ännu fler övergrepp mot utsatta människor som försöker lämna Libyen”. EU ska även ge stöd för att förbättra förhållanden för migranter inne i Libyen, en sorts EU-betalda flyktingläger ska skapas. Men de två organisationerna som EU vill ska administrera dessa läger, FN:s flyktingorgan (UNHCR) och Internationella flyktingorganisationen (IOM), är starkt kritiska. I ett uttalande säger de att Libyen inte är ett säkert tredje land och att det är olämpligt av EU att etablera extraterritoriella asylprocesser i nordafrikanska länder. EU-ledarna beslutade även att ge stöd till Italien, som skrivit avtal med regeringen i Tripoli om ett ökat samarbete för att stoppa migranter.

Feministiskt initiativ menar att resultatet från toppmötet är ett hyckleri av stora proportioner. Trots kritiken från både UNHCR och organisationer hävdar Sveriges statsminister, Stefan Löfven, att åtgärdspaketet innebär ”en trygg migration” då det skulle stoppa människosmugglare. Feministiskt initiativ vill att EU, istället för att använda biståndspengar för att stoppa flyktingar, tar ansvar genom att skapa lagliga flyktvägar genast och storsatsar på att stödja organisationer som arbetar för demokratiutveckling samt kvinnor och barns rättigheter i Nordafrika.

Även Donald Trumps beslut om en mur mot Mexiko och inreseförbud diskuterades på toppmötet. Federica Mogherini, EU:s utrikeschef, deklarerade att EU ”inte tror på murar eller förbud” trots att det är just murar och förbud som genomsyrar EU:s beslut om åtgärdspaket för att stoppa flyktingar från att ta sig över Medelhavet från Libyen.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ
Meriam Chatty, migrationspolitisk talesperson för Feministisk initiativ
Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministisk initiativ