En trygg förlossning ska vara en självklarhet

21 maj 2016

Den nybyggda förlossningskliniken BB Sophia ska stänga. Kvinnorna som ska föda planeras i stället välja någon av sex andra kliniker, vilka ska öka sin redan ansträngda kapacitet.

BB II

BB Sophia tillkom som svar på det skriande behovet av förstärkt förlossningsvård i Stockholm, ett behov som inte har minskat. Idag måste en tiondel av alla kvinnor föda på en annan enhet än den de önskat och Stockholms läns landsting räknar med att den siffran kommer att öka i sommar.

Situationen är inte ansträngd bara i Stockholm. Förra året stoppades en kvinna under pågående tvillingfödsel från att läggas in vid sjukhus i sex olika städer, på grund av platsbrist. Nedläggningen av BB Sophia är en påminnelse om hur vi fortfarande inte i tillräcklig utsträckning prioriterar den pressade förlossningsvården i Sverige.

En trygg förlossning, med platsgaranti på den klinik en valt, ska vara en självklarhet. Den kapacitetsökning som Stockholms läns landsting lovat på övriga sjukhus då BB Sophia läggs ner måste komma omedelbart och hålla god kvalitet. Både personalökning och tillräckliga lokaler måste garanteras och prioriteras.

Idag besökte Gudrun Schyman de föräldrar, och engagerade, som under veckan ockuperat sjukhuset, för att visa sitt stöd för deras ansträngning att uppmärksamma bristerna i förlossningsvården. Feministiskt initiativ ställer sig bakom strävan att nå förbättring i denna hälso- och sjukvårdsfråga med uppenbart jämställdhetsperspektiv

Marielle Alvdal,
Hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson