En politiskt viktig resolution

6 maj 2015

Soraya Post är positivt överraskad att Europarådet i april antog en resolution som innehåller krav på sina medlemsländers efterlevnad av transpersoners rättigheter.

”Ett grundläggande problem är att EU:s lagstiftning mot diskriminering saknar skydd för transpersoner som inte har eller tänker genomgå könskorrigering. Jag kommer att verka för att EU får ett bättre skydd mot diskriminering på grund av könsidentitet.” Det skriver veckans EU-krönikör Soraya Post i nättidningen Feministiskt Perspektiv.

Soraya

I april togs två viktiga steg inom ett marginaliserat politiskt område där varje initiativ är extremt värdefullt – transpersoners rättigheter. Europarådet antog en resolution som innehåller krav på sina medlemsländers efterlevnad av transpersoners rättigheter. Det maltesiska parlamentet antog också en ny lag om bland annat förenklad juridisk könskorrigering. Det var överraskande och har gett kampen för transpersoners rättigheter i Europa vind i seglen. Jag kommer göra allt jag kan för att den vinden håller i sig och växer.

Europarådets resolutioner är inte bindande men de tjänar som tolkningsgrund för Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det betyder att transpersoners rättigheter i praktiken har stärkts då fall gällande transpersoners rättigheter tas upp i Europadomstolen med jämna mellanrum.

Resolutionen är framförallt politiskt viktig. För civilsamhället för transpersoners rättigheter betyder resolutionen en utökad plattform och ett steg närmare ett liv i frihet och självbestämmande. För mig som EU-parlamentariker ger den politiskt momentum som jag kan bygga vidare på tillsammans med mina kollegor och det civila samhället.

Soraya Post,
EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.

Läs hela artikeln