Dubbelmoral!

23 augusti 2016

Regeringen skjuter till miljoner för jakten på papperslösa. Med stöd av Vänsterpartiet. – Vänsterpartiet samarbetar med en regering som lägger 33 miljoner på att jaga papperslösa samtidigt som de kritiserar regeringens flyktingpolitik. Det är dubbelmoral, säger Meriam Chatty (Fi), migrationspolitisk talesperson.

Igår måndag den 22 augusti rapporterade bland annat SvD att polisen nu rustar för fler utvisningar. I vårbudgeten sköt regeringen till 33 miljoner kronor för gränspolisens arbete för att verkställa utvisningsbeslut. Med stöd av Vänsterpartiet. Pengar som istället hade kunnat användas för att rusta upp svenskt flyktingmottagande.

– En konsekvens av den nya migrationspolitiken är det ökade antalet papperslösa och det verkar finnas en bred politisk majoritet för att intensifiera jakten på papperslösa, säger Meriam Chatty, migrationspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ.

Under sommaren har Polisregion Syd genomfört tre gånger fler inre utlänningskontroller jämfört med förra året och från och med i höst ska gränspolisen intensifiera arbetet. När Reva genomfördes 2013 riktade Vänsterpartiet skarp kritik mot Miljöpartiet för att samarbeta med den dåvarande alliansregeringen. Nu ger Vänsterpartiet stöd till den rödgröna regeringens budgetsatsning på utvisningar.

– Vänsterpartiet samarbetar med en regering som lägger 33 miljoner på att jaga papperslösa samtidigt som de kritiserar regeringens flyktingpolitik. Det är dubbelmoral, fortsätter Meriam Chatty.

Meriam Chatty är fortsatt oroad för att Sverige nu går mot en utveckling där papperslösas rätt till vård och skola kommer att ifrågasättas. Sedan 2013 har papperslösa rätt till vård och barn rätt till skolgång.

– Utlänningskontrollerna tvingar barn och deras föräldrar att besluta om de ska våga ta sig till skolan. För många av de här barnen är skolan den enda fristaden de har, säger hon.

14066410_10153923360852399_2058266687650072926_o

 

 

 

 

 

 

Feministiskt initiativ vill:

  • Att det ska vara möjligt för papperslösa att anmäla brott utan att riskera deportation
  • Stoppa frihetsberövandet av invånare som fått avslag på sin asylansökan och stänga alla förvar.
  • Att alla som befinner sig i Sverige utan giltiga papper eller möjlighet att bevisa sitt medborgarskap ska ges allmän amnesti och rätt att stanna. Ingen ska kunna dömas till utvisning.
Meriam Chatty, migrationspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

Meriam Chatty, migrationspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ