Du kan rösta rosa i 19 kommuner

20 april 2014

Linköping, Karlstad och Falun är tre av de nyare kommunföreningarna.

Feministiskt initiativ till kommunval i Linköping

Feministiskt initiativ har sedan årsskiftet fått nästan 7000 nya medlemmar, i snitt 75 nya medlemmar om dagen. Flera nya lokala grupper har startats, och nu ställer de upp i valen i 19 kommuner och en handfull landsting. Förutom Linköping ställer det även upp i Norrköping, dock inte i landstingsvalet.

– Partiet växer som mest i större städer och universitetsstäder, så Linköping ligger i linje med den trenden och därför vill såklart satsa där, säger F!:s pressansvarige Zandra Bergman.

Gudrun Schyman, talesperson för F!, har tidigare sagt att hon tror att partiet kommer att locka många som röstar för första gången. På listan till kommunfullmäktige är en tredjedel yngre än 25 år, och lika många är studenter.

Amanda Schulin

Julia MFoto: Jeppe Gustafsson

Julia Mitic är studenten som snart kan bli kommunpolitiker. Som andra namnet på Feministiskt initiativs lista vill hon att partiet ska synas så mycket som möjligt.

– Kampen för jämställdhet är inte en isolerad fråga i politiken, säger hon.

Partiets talesperson Gudrun Schyman har sagt att F! kommer locka många förstagångsväljare. På kommunlistan är en tredjedel av kandidaterna inte 25 år fyllda, och flera är studenter.

Julia Mitic, 22, menar att någonting håller på att hända i samhället. Hon märker en ökad medvetenhet och att jämställdhet debatteras oftare och bredare. Jämställdhet är ett perspektiv som behöver inkluderas i alla frågor, och inte diskuteras separat, tycker hon.

Vad vill ni driva för frågor om ni kommer in i fullmäktige?

– Det är fyra områden vi vill satsa specifikt på. Det är välfärden, våld mot kvinnor, kultur och bostadspolitiken. Sedan har jag en personlig ambition, och det är att Feministiskt Initiativ inte ska bli ett elitprojekt. Vi måste komma ihåg att olika personer i samhället påverkas olika av den politik som förs. Jag vill att vi ska nå personer från alla samhällsgrupper och av olika etnicitet.

Julia Mitic är ung, högutbildad och kvinna – en typisk F!-väljare. Partiet har fått kritik för att vara alltför akademiska i sin retorik och stänga ute de som inte har en universitetsutbildning.

– Tittar man i vårt partiprogram så är språket ganska avancerat. Jag vill jobba för att vi ska bli mer tillgängliga och inte bara tilltala vita medelklasskvinnor.

Hur ska ni nå ut till fler?

–Vi håller på just nu att utarbeta vår politiska plattform inför valet, men den är inte riktigt klar. Men vi tänker bland annat göra en folder som förklarar begrepp som kan vara svåra, men som vi ändå behöver använda.

De två vanligaste argumenten mot att lägga sin röst på F! är dels att det redan finns partier som driver jämställdhetsfrågor, och att det kan vara en bortkastad röst. Nyligen gick Göran Greider ut och uppmanade vänsterväljare att inte slänga bort sin röst på ett parti som kanske inte kommer in i Riksdagen. Julia Mitic håller inte med.

– Jag är motståndare till att Sverige ska få en blockpolitik i Sverige där alla söker sig mot mitten. Miljöpartiet kom inte heller in direkt, men nu har de gjort att alla partier aktivt måste bedriva en miljöpolitik. Det handlar om opinionsbildning.

Hon tycker att jämställdhet tenderar att vara något som ”vi får ta senare”.

– Det är alltid något som är viktigare, arbetsmarknaden måste gå före och så vidare. Men det är fortfarande stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Vi kan inte vänta längre, det måste gå snabbare.

Hur tror du det går i kommunvalet?

– Vi har ju en slogan som lyder ”Bort med rasisterna, in med feministerna.” Dubbelt så många som Sverigedemokraterna hoppas jag på. Vi behövs.

Byline image

Amanda Schulin

FI satsar på Karlstad

Feministiskt initiativ (FI) satsar på att ta sig in i Karlstadsfullmäktige. Intresset är stort: på bara några dagar har lokalavdelningen fått 165 medlemmar.

Partiet som fokuserar på feminism och antirasim har de senaste två riksdagsvalen samlat ihop 0,68 respektive 0,40 procent av rösterna. De senaste opinionsmätningarna tyder dock på att det kan slås rejält.

Ett led i den ambitionen är en satsning på fler lokalavdelningar. Amanda Hedström, 24, som jobbar som personlig assistent och studerar återfinns högst upp på Karlstadslistan:

– Det känns som vi är på väg mot ett genombrott, inte minst med tanke på intresset. Till Gudrun Schymans besök nästa vecka har vi tvingats byta lokal, till Stadshotellet. Ändå får inte alla som vill komma plats.

Vad tror du om era chanser att komma in i fullmäktige?

– Jag tror de är bra, många är trötta på de traditionella partierna och känner inte att de frågor som intresserar dem tas på allvar. Vi kommer i alla fall att vara väldigt aktiva framöver, på första maj och inför EU-valet till att börja med.

Fullmäktigelistan i sin helhet 1) Amanda Hedström. 2) Paola Gelvez. 3) Sara Lundmark. 4) Ludwig Jernberg. 5) Lisa Eneroth. 6) Natalie Baronowsky. 7) Peter Johansson. 8) Tobias Berger.

De ger FI en röst i Falun

Falun
Gruppen som vill sprida FI:s politiska budskap.
Längst till vänster initiativtagaren Tina Smith Hellström.
Foto: Mats Nilsson

Förra veckan bildades gruppen Feministiskt Initiativ Falun.

– Vårt syfte är att sprida FI:s politik i Falun och att uppmärksamma folk i Dalarna att vi finns, säger Annelie Friis.

Den nybildade gruppen samlades i onsdags för att planera hur de ska göra sig synliga för folk och hur de ska sprida FI:s politiska budskap. Sociala medier kommer att bli en viktig arena och Klart är att de kommer att synas ute bland folk den första maj.

Initiativtagare till gruppen är Tina Smith Hellström:

– Jag fick en dotter förra året och då blev jag väldigt intresserad av genusfrågor och började intressera mig mer och mer för politik. Då hittade jag Feministiskt Initiativ och gick in på deras hemsida och såg att man kan bli medlem i en lokal medlemsgrupp. Men det fanns ingen i Dalarna så då tänkte jag att startar en.

Tina mejlade till FI som i sin tur meddelade alla medlemmar i Falun att det skulle bli ett möte.

– Vi var elva stycken som var med på första mötet förra veckan, jättekul, säger Tina Smith Hellström.

Mats Nilsson