#detgårbranu

23 april 2014

Feministiskt initiativ har passerat 10 000 medlemmar! Anna-Klara Bratt berättar om våra framgångar i nättidningen Feministiskt Perspektiv

stina_gudrun_sissela_crop
Feministiskt initiativs talespersoner
Stina Svensson, Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco.
Bild: Jenny Rönngren

Under onsdagen nådde Feministiskt initiativ 10 000 medlemmar. Det innebär att de sedan november har fått 8 500 nya medlemmar.

– Det har gått så otroligt fort, engagemanget i Fi har alltid ökat under valår men det här året går inte att jämföra med tidigare valrörelser, vi befinner oss i ett feministiskt genombrott, säger Feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco.

I november startade Feministiskt initiativ värvningskampanj inför valrörelsen. Då hade partiet 1500 betalande medlemmar. I dag meddelade Fi att de hade nått 10 000 medlemmar – och flera på väg in:

– Det är en fantastisk kraft som nu visar sig. Det feministiska och antirasistiska genombrottet är ett faktum och det är helt klart att det kommer att manifestera sig i de kommande valen – både till EU-parlamentet och i september till kommuner, landsting och riksdag, säger Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman.

Schyman menar att det här är en reaktion mot den strukturella diskriminering som synliggjorts i samhället:

– Ingen tvekar längre om det faktum att kvinnohat, sexism, rasism, homo- och transfobi och oviljan att ge funktionsnedsatta lika villkor hänger ihop. Komplexiteten i samhället måste beskrivas i politiken och det är Feministiskt initiativ som står för både modet att göra det och hoppet om förändring, säger hon.

Samtliga tre talespersoner är bokade på så kallade homepartys ända fram till valet och beskriver entustiastiskt mobiliseringen och konstaterar att det inte liknar tidigare valrörelser. Sissela Nordling Blanco hade inte vågat hoppas på den här tillströmningen:

– Om jag ska vara helt ärlig så nej, jag är fortfarande helt överväldigad! Det har gått så otroligt fort, engagemanget i Fi har alltid ökat under valår men det här året går inte ens att jämföra med tidigare valrörelser, vi befinner oss i ett feministiskt genombrott! Det vi ser är en historisk uppslutning för att få in feminismen i de beslutsfattande rummen. Det är fantastiskt.

Nordling Blanco tvekar inte heller på att medlemstillströmningen kommer att fortsätta:

– Vi märker ett enormt genomslag för vår politik när vi är ute och pratar vi har bara börjat! Vi har många homepartys, panelsamtal, torgmöten och fester kvar fram till valet i september. Klart att fler kommer ansluta på vägen.

När partiet startade 2005 fick de under en vecka 2 500 medlemmar, och det blev ett stort arbete att administrera alla nya medlemmar utan vare sig kansli eller personal. Strax före värvningskampanjen startade lade man om sitt system:

– För bara ett halvår sköttes registreringen av nya medlemmar manuellt av ideella i Fi, vi hade ett segt register där det tog flera minuter att registrera varje medlem. Tack och lov bytte vi det mot ett nytt system där mycket är automatiserat, precis innan den stora tillströmningen började märkas av. Vi anade inte då hur bra investering det bytet var, säger Sissela Nordling Blanco.

Det digitala uppslagsverket Wikipedia innehöll redan under eftermiddagen det nya medlemsantalet: 10 050. Enligt samma källa innehar exempelvis Miljöpartiet 13 751 medlemmar och Vänsterpartiet 15 000.

RELATERADE ARTIKLAR:
2014-04-04: Fi firar nio år med 7300 nya medlemmar
2014-03-18: Amanda Mogensen, Fi: ”I år kommer vi in”