DET SVENSKA VALSYSTEMET BRISTER

9 augusti 2014

I Sverige får bara de partier som har fått över en procent av rösterna i det senaste valet sina valsedlar tryckta och distribuerade. Eftersom Fi inte fick detta i senaste riksdagsvalet, måste vi nu själva betala och lägga ut valsedlar i varje vallokal på valdagens morgon. En omöjlig uppgift för ett parti utan partistöd och anställda.

fihowto_fast

Våra erfarenheter från tidigare riksdagsval är ytterst oroande. Trots upprepade kontakter med valmyndigheten så finns det exempel på att våra valsedlar inte fått ligga tillsammans med de övriga partiernas. Det strider mot brottsbalkens 17 kap. 8 § som säger att valförrättare inte får agera på ett sätt som påverkar valresultatet eller ”förvanskar dess utgång”. Vi har fått åtskilliga rapporter om att när väljare frågat hur de skulle rösta på Feministiskt initiativ när det inte fanns förtryckta valsedlar fick svaret att det inte gick.

Vi kan alltså inte lita på att valsystemet fungerar. Vi måste själva gå ut med informationen om hur du som väljare ska kunna rösta på Feministiskt initiativ om det inte finns förtryckta valsedlar i just din vallokal. Då ska du ta en blank valsedel och skriva ”Feministiskt initiativ” på den. Inget annat – för då kan din röst bli ogiltig.

Läs hela debattartikeln av våra talespersoner på SvD Brännpunkt.