Det som en gång är vunnet får aldrig tas för givet

15 december 2013

Linnéa Sjögren från Fi Storstockholm rapporterar från dagens antirasistiska manifestation som attackerades av fascister med rökbomber och tillhyggen.

nasse2

Fantastisk uppslutning av grannar på linje 17 – alla är vi antirasister

Idag slöt boende längs linje 17 upp för att manifestera mot rasism i Kärrtorps centrum, medlemmar från Fi boende i området var på plats för att visa att fascister inte har något att hämta på linje 17. Uppslutningen var fantastisk, hela familjer var på plats för att visa att Kärrtorps centrum är deras centrum och att de inte tänker låta fascismen vinna. Stämningen var bra tills demonstrationen angreps av ett 40-tal fascister som tågade mot demonstrationen och kastade glasflaskor och annat rakt in i folkmassan. Efter en kort stunds panik där flera personer backade för att ta skydd hittade Kärrtorps invånare styrkan att istället mota bort fascisterna från centrumet. Därefter kunde ett skakat men starkt Kärrtorp återuppta manifestationen. Tillsammans visade vi att vårt mod är tusenfalt större än den rädsla de försöker sprida. Tillsammans skanderade vi ”Inga rasister på våra gator”, tillsammans tog vi strid för vårt centrum och vårt närområde och tillsammans ska vi fortsätta kämpa tills linje 17 åter är ett område där alla kan känna sig välkomna och trygga.

Detta är inte första gången rasism och nazism försöker ta över och det är inte heller första gången de har drivits bort. Det vi måste komma ihåg är att det som en gång är vunnet inte får tas för givet, när vi tror att problemet är borta tittar de fram igen. Därför måste vi fortsätta att manifestera, demonstrera och samlas för att visa att vi aldrig kommer låta rasister och fascister vinna mark. De får inte en enda kvadratmeter av vårt område, de får inte en plätt någonstans i landet, i världen. De åsikter de står för måste bekämpas hela vägen från gator och torg till riksdagen. Dagens demonstration visar att bara vi kämpar tillsammans så kommer vi att lyckas.

Ut med rasisterna, in med feministerna!

Nyhetsmedier rapporterar:

Aftonbladet: Attack mot antirasister – flera knivskars

DN: 28 personer gripna vid manifestation mot nazism

SVT: Fler än 20 gripna efter nazistattack