Det finns en fredsopinion som behöver komma till tals i dessa tider av krigshets

4 augusti 2015

I år är det 70 år sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki.

I ljuset av framför allt utvecklingen i Ryssland sluter alltså nu allt fler upp bakom övertygelsen att militär terrorbalans, gärna med hjälp av Nato, är det som ska garantera Sveriges säkerhet för framtiden. Men de stora säkerhets¬politiska hoten i dag är inte främst militära. Rysslands folkrättsvidriga invasioner av sina grannländer ska självklart fördömas på alla politiska nivåer men en ökad militarisering från väst ger bara president Putin ammunition till fler övergrepp och än värre förföljelser av regimkritiker och oppositionella.

De säkerhetspolitiskt överhängande problemen är miljöförstöring, klimatförändringar, det globala våldet mot kvinnorna och de ökande brotten mot mänskliga rättigheter.

En del menar att Fi ursäktar rysk expansionism. Som om det saknades alternativ mellan militär upptrappning och total passivitet. De enda som tjänar på vapenskrammel är vapenindustrin.

Fi vill inte avskaffa försvaret, men omrusta med tio miljarder om året från subventioner av vapenproduktion och militära poster till förebyggande insatser i Sverige och utomlands, demokrati¬utveckling och skydd från våld. Flera av Försvarsmaktens verksamheter är viktiga för säkerhet vid kriser och katastrofer, men den nya inriktningen betonar nationens gränser. Linjen strider mot såväl våra miljömål som mot FN:s uppmaning till sina medlemsstater att rusta ner militärt och i stället investera i våldsförebyggande arbete. Vi har forskning och förnuft med oss men mäktiga ekonomiska intressen och nationalism mot oss.

Läs hela Gudrun Schymans replik till Hans Wallmark (M) och Gustaf Göthberg, MUF i Ystads Allehanda.

11751724_862577513797750_9032862743258160353_n

MANIFESTATION FÖR FRED OCH NEDRUSTNING

Nej till NATO, 9 augusti kl. 15:00 på hamnplan i Simrishamn

Medverkande bl.a.

Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Stina Oscarson, dramatiker / regissör / debattör
Emil Jensen / artist / poet
Gudrun Schyman, Partiledare, Feministiskt initiativ Österlen