Demokratin under attack i Turkiet

4 november 2016

Media rapporterar om att partiledarna för oppositionspartiet HDP gripits i Turkiet tillsammans med andra riksdagsledamöter och att partihögkvarteret i Ankara genomsökts av säkerhetsstyrkor.

HDP är det tredje största partiet i Turkiet och samlar bland andra feminister och hbtq-aktivister. Att försöka tysta oppositionen genom att gripa en del av deras ledare är att sätta demokratiska regler ur spel. Det kallas för diktatur.

14938289_10154104139052685_5430843654556167194_n

Turkiets regering har sedan en tid tillbaka börjat implementera en alltmer aggressiv och auktoritär stil långt ifrån vad som kan kallas demokratisk. Mänskliga rättighetsorganisationer pekar på hur regeringen begår övergrepp på det kurdiska folket. Massgripanden av journalister har också blivit känt. Internationella PEN publicerade en lista över 152 turkiska journalister som gripits. Av dessa 22 är gripna utan att vara anklagade för något brott. Turkiets regering har också envisats med att aktivt delta i krig genom att skicka trupper och krigsmaterial till Irak utan att inhämta godkännande av landets regering. Det skapar ännu mer spänning i en situation där tusentals människor flyr för sina liv. Turkiets regering har valt att gå en farlig väg.

Som utrikespolitisk talesperson uttrycker jag min solidaritet med alla organisationer i det civila samhället i Turkiet som arbetar för demokratiutveckling och för kvinnors, hbtq-personers, kurders och andra förtryckta gruppers rättigheter.

Jag uppmuntrar den svenska regeringen att använda alla medel till buds för att på ett kraftfullt sätt få Turkiet att respektera folkrätten som tvingar stater att respektera den civila befolkningen när en militär konflikt uppstår. Den svenska regeringen borde också arbeta intensivt för att den turkiska regeringen omedelbart friger alla gripna riksdagsledamöter, journalister och andra representanter från det civila samhället. Jag förväntar mig att den svenska regeringen direkt och genom kanaler inom EU sätter press på Turkiet för att stoppa denna våg av repression som bara skapar förutsättningar för ökat våld.

 

Jaime Gomez,
utrikespolitisk talesperson för Feministisk initiativ