Därför demonstrerar Fi på första maj

1 maj 2015

Det finns flera skäl att demonstrera i dag. Fortfarande tjänar kvinnor i genomsnitt 14 procent mindre än män. Och jämställdheten, tillgängligheten och en bättre arbetsmiljö måste även omfatta andra könsidentiteter och personer med funktionsvariationer, skriver Julia Bahner i GP

Första maj är historiskt arbetarrörelsens dag och handlade från början om kampen för åtta timmars arbetsdag. I takt med globaliseringen och den tekniska utvecklingen har arbetsmarknaden radikalt förändrats och det är i dag andra frågor som står på arbetarrörelsens agenda. Första maj är i dag en dag då arbetarrörelsen demonstrerar tillsammans med organisationer såsom fackförbund, partier av alla färger – och sedan några år tillbaka även Feministiskt initiativ.

En anledning till att vi demonstrerar är att riksdagens jämställdhetspolitiska mål om lika löner ännu inte nåtts. Fortfarande tjänar kvinnor i genomsnitt 14 procent mindre än män, vilket innebär att kvinnor under en livstid får i genomsnitt 2,6 miljoner kronor mindre i lön än en man. Bland de allra lägst avlönade grupperna finns kvinnor, rasifierade och personer med funktionsvariationer.

Ur ett feministiskt perspektiv finns det också många andra frågor att lyfta denna dag: Vem räknas som arbetare i dag? Varför betraktas visst arbete inte som “riktigt arbete”? Hur kan vi skapa ett hållbart arbetsliv för alla, utan diskriminering och med rimliga arbetsvillkor som håller ända till pensionen?

Julia

 

 

 

 

Julia Bahner (Fi)
ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige

Läs hela artikeln i GP