Varken taggtråd eller tillfälliga uppehållstillstånd stoppar människor som flyr för sina liv. Hoppet hittar alltid nya vägar. Däremot vet vi att restriktioner resulterar i ett svårare liv för alla på flykt. Ovissheten om framtiden gnager stora hål i hjärtat.

Regeringen väljer en väg som kommer att resultera en ökad polarisering i ett läge då vi mer än någonsin behöver manifestera solidaritet. Att överenskommelsen mellan partierna innehåller minskade möjligheter till anhöriginvandring, kombinationen TUT och RUT med sänkta löner i företag som saknar kollektivavtal är en katastrof! Arbetslinjen till städ -och skurbranschen är spikrakt moderat.

Vi står just nu inför kortsiktiga samhälleliga kostnader som i själva verket borde betraktas som långsiktiga investeringar i människors och samhällets utvecklingsförmåga. Långsiktiga investeringar som kan finansieras bland annat med lån. Regeringen borde förstå att det är en bättre lösning än att dra ner på inhemska välfärdsverksamheter eller på det internationella biståndet. Det är positivt att regeringen vill att både kommuner och civilsamhället ska få mer resurser, men pengarna måste ut NU!

Gudrun Schyman