I förra veckan hölls en bred manifestation för fred och nedrustning, mot militariseringen av säkerhetspolitiken – Nej till Nato! Medverkade gjorde förutom Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman även Svenska Freds ordförande Anna Ek, dramatikern Stina Oscarsson och artisten Emil Jensen.

11751724_862577513797750_9032862743258160353_n

I år är det 70 år sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki. I ljuset av framför allt utvecklingen i Ryssland sluter nu allt fler upp bakom övertygelsen att militär terrorbalans, med hjälp av Nato, är det som ska garantera Sveriges säkerhet för framtiden.

– De stora säkerhetspolitiska hoten idag är inte främst militära. Rysslands folkrättsvidriga invasioner av sina grannländer ska självklart fördömas på alla politiska nivåer men en ökad militarisering från väst ger bara Putin ammunition till fler övergrepp och än värre förföljerser av regimkritiker och oppositionella. De säkerhetspolitiskt överhängande problemen är miljöförstöring, klimatförändringar, det globala våldet mot kvinnor och de ökande brotten mot mänskliga rättigheter. För att möta de hoten behöver vi varken värdlandsavtal med Nato, JAS-plan eller återinförande av den allmänna värnplikten. Vi behöver en avmilitarisering av befintliga och kommande konflikter och en säkerhetspolitik som utgår från mänsklig säkerhet, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ, Österlen, var initiativtagaren till manifestationen, men inbjudan var bred och omfattade politiska partier, fackföreningar, freds- och folkrörelser och allmänheten.