Black lives matter

10 juli 2016

Black lives matter

Två svarta amerikanska män, Philando Castile, 32 år och Alton Sterling en 37 år, har skjutits ihjäl av polisen i USA. Våld föder våld. I en hämndaktion har sedan fem poliser skjutits ihjäl i Dallas. Feministiskt initiativ tar avstånd från alla former av våld. Mord kan inte rättfärdigas.

Bara i år har polisen i USA dödat 137 svarta amerikaner, 8 svarta kvinnor och 129 svarta män. En svart person löper dubbelt så stor risk att bli skjuten av den amerikanska polisen som en vit person. Detta är inga isolerade händelser – utan ett uttryck för den rasism och den afrofobi som genomsyrar det amerikanska rättsväsendet.

Feministiskt initiativ solidariserar sig med Black Lives Matter-rörelsen i deras arbete för rättvisa genom att uppmärksamma det rasistiska våldet mot svarta människor inom polisväsendet och den institutionaliserade rasismen inom det straffrättsliga systemet.

2016-07-13_1116
Vi kan inte lämna rättsstaten i händerna på rasister”, skriver Victoria Kawesa och Gudrun Schyman i en artikel på SVT opinion.

‪#‎BlackLivesMatterSwe‬ ‪#‎BlackLivesMatter‬