Björklunds svar på förortens problem – ta dig därifrån

11 juni 2017

Idag talade Jan Björklund (L) i Järva, i närheten av Tensta och Rinkeby. Det är ovanligt, men att han skulle hålla ett brandtal om ökande samhällsklyftor var riktigt överraskande.

Men verkligheten matchar inte de fina orden – det är Alliansen regeringsperiod som skapade samhällsklyftorna han idag ser som problem. Och det svar han säger att liberalismen har är att ge barnen möjligheter till att via en klassresa ta sig därifrån – de handlar inte om att förbättra levnadsvillkoren i Tensta och Rinkeby i sig.

FI håller med Björklund om att alla barn i Sverige skall erbjudas samma möjligheter. Vi välkomnar att Björklund nu ser ökande segregation och barnfattigdom som de problem de är. FI välkomnar varmt att Björklund äntligen som en äkta liberal dyrt och heligt lovar att aldrig ge Sverigedemokraterna det minsta inflytande i svensk politik. Det måste tolkas som ett tydligt avståndstagande från vissa Allianskollegor och är värt beröm för att vara rakryggat.

Men om inte Björklund tar ansvar för vad han varit med att skapa under Alliansens 8 år vid makten så kommer han upprepa samma misslyckade politik.

  • Alliansens skatteavdrag gjorde Sverige till det land i OECD där de ekonomiska klyftorna ökade snabbast.
  • De massiva skattesubventionerna för rika skapade en massiv brist på resurser i välfärden. Det är ingen slump att vi nu ett par år senare ser en samtidig kris i skola, vård, socialtjänst och polis.
  • Under Björklunds tid som skolminister så förstördes skolans organisation och förutsättningar, och resultaten störtdök. Speciellt i socialt utsatta områden.

Det duger inte att nu 2017 utan självkritik säga sig vilja motverka samhällsklyftor. Segregationen och de ökande ekonomiska klyftorna är grundorsakerna till våld, förtryck och andra sociala problem. Enbart genom att ge förorten vettiga ekonomiska resurser kan vi bryta utvecklingen. Om du verkligen vill minska samhällsklyftorna i Sverige Jan, så börja med att motverka den ekonomiska ojämlikhet du var med och skapade.