Artiklar och videoklipp från Almedalen

1 juli 2015

Ett uppdrag för Schyman – dämpa vapenskramlet
Fler miljarder till försvaret.
Fler periskop i Dagens Nyheter.
Fler som sluter upp bakom övertygelsen att militär terrorbalans – med hjälp av Nato – garanterar Sveriges säkerhet för framtiden.

Men inte Fi.

Partiet som ofta anklagas för populism har valt en linje som är allt annat än populism, som många helt säkert har svårt att smälta, nämligen att en hållbar säkerhetspolitik först måste riva upp exakt allt som tidigare varit, allt som har betraktats som sanningar och ovedersägliga samband.

Hotet kommer inte främst från Kreml.

Hotet är – och har genom mänsklighetens historia varit – säkerhetspolitikens självdestruktivitet, att den är injicerad med en lastgammal och patriarkal hederskultur som ”bygger på att är män som med militära medel ska försvara nationen, dess kvinnor och barn”.

Citatet är hämtat ur det manifest som klubbades på partiets kongress 2013, där ombuden kom överens om att ”demontera hela den traditionella säkerhetspolitiken”, att ersätta militär rustning och öga-för-öga-begär med annat fokus: social trygghet, klimatförändring, förtryck mot minoriteter, välfärd, mäns våld mot kvinnor, kroppslig integritet med mera.

Andreas Gustavsson, Chefredaktör på Dagens ETC

Raljant och okunnigt om Fi och säkerhet
Replik från Fi om försvaret och Ryssland

FI vill testa sänkt rösträttsålder på Gotland

Schyman (Fi): Låt 16-åringar få rösträtt
– Vi gör demokratin en otjänst genom att så väldigt många människor i dag står utanför möjligheten att påverka. De långa mandatperioderna i riksdagen och EU-parlamentet innebär att många får vänta till 22 och 23 års ålder innan de kan vara med och påverka utvecklingen, säger Gudrun Schyman till TT.

TT: Är man mogen att rösta som 16-åring?

– Det har forskats på detta. Människor som är mellan 16 och 20 år gör precis lika okloka eller kloka beslut som äldre personer.

Låt 16-åringar få rösta
Sänk rösträttsåldern till 16 år! Det föreslår Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman när hon på måndagen håller sitt första tal som Fi-ledare från Almedalens scen

”Det blir så kul att komma in i riksdagen när jag fyller 70”
Partiledaren Gudrun Schyman (Fi) besökte Feministiskt perspektivs tält i Almedalen under fredagen för att medverka i FEMPERSPODDEN SPECIAL. Det var ingen tvekan om att tågan från valrörelsen 2014 ännu håller i sig.

– Det blir en fin present att Fi kommer in i riksdagen när jag fyller 70, säger hon till Aleksa Lundberg i ett Almedalen-special.

Raka svar med Gudrun Schyman
Lyssna på intervjun i Expressens valstuga.

Duell: vilken politik är mest jämställd?

Gudrun Schyman (Fi) duellerar mot Maria Arnholm (FP)

Vänsterns militarisering oroar
I dagsläget är Fi det enda partiet som driver en tydlig linje mot våld, på alla nivåer – och en tydlig linje för ökade satsningar på social upprustning, konfliktförebyggande, konfliktlösande och demokratifrämjande åtgärder.

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ
Veronica Svärd, Feministiskt initiativs Försvars- och säkerhetsutskott
Linnéa Bruno, styrelseledamot Feministiskt initiativ

 

Håll käften ditt pucko!
Spelar det någon roll hur politiker och journalister uttrycker sig? Hur påverkas samhället av hätska tweets. Ett seminarium med författaren Lena Andersson, Ing-Marie Wieselgren, nationell psykiatrisamordnare, SKL, Bengt Eliasson (FP) och Linnea Bruno (Fi). Arrangör: Attention.

Regeringen svag inom jämställdhet
– Vi har orimliga löneskillnader som ingen vågar ta i. Man måste kunna leva på sin lön även om man jobbar inom vård, omsorg, skola och kultur, säger Gudrun Schyman.

FI: Svenskt Nato-närmande ger ökad instabilitet
Feministiskt initiativ delar FN:s syn på nedrustning och menar att det är hög tid att omdefiniera säkerhetspolitiken från synen på säkerhet för nationer, till att tala om säkerhet för människor. Vi säger därför tydligt nej till ett närmande till och medlemskap i Nato – och tydligt ja till ökade satsningar på demokratifrämjande insatser. Med fredsorganisationerna i ryggen så menar vi att det är hög tid att investera i en värld med mindre vapen och våld. Det är den enda utveckling som i praktiken leder till mindre väpnade konflikter och ökad säkerhet för människor.

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ
Veronica Svärd, ledamot Försvarsutskottet i Feministiskt initiativs skuggriksdagsgrupp
Linnéa Bruno, styrelseledamot Feministiskt initiativ

Gudrun i Godmorgon Almedalen

ALMEDALEN2015: Romers rättigheter väger lätt i EU
I våras antog EU-parlamentet en resolution om att inrätta den 2 augusti som romernas minnesdag för Förintelsen. Soraya Post menar att det är en viktig symbol, men att det fortfarande finns stora utmaningar. Många romer i Europa har inte tillgång till utbildning och en tredjedel av romska barn i EU-länderna vaccineras inte mot sjukdomar som mässling och röda hund.

Arrangör: Amnesty

ALMEDALEN2015: ”Sverige måste gå före” när det gäller lagliga vägar in i Europa
Ett 50-tal personer kom för att lyssna till samtalet, där EU-parlamentarikerna uttryckte djup oro över den ökade militariseringen av EU:s yttre gränser.

– Alla säger att Medelhavet inte får vara en begravningsplats, men det kan inte bli någonting annat om vi angriper flyktingbåtar, sade Soraya Post (Fi)

Arrangör: Amnesty


Gudrun Schyman till pensionsgruppen: Be om ursäkt!
– Livsinkomstprincipen permanentar varje orättvisa. Det drabbar inte minst kvinnor som har lägre lön än män. Ni i pensionsgruppen bär det politiska ansvaret och borde be om ursäkt för hur det har blivit, dundrade Gudrun Schyman som fick applåder från publiken men ingen ursäkt från varken Tomas Eneroth eller Solveig Zander (C).

Gudrun Schyman (FI): Alla andra partier har släppt feminismen
Elin Fjellman intervjuar Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman i Almedalen.


Schyman: ”SD:s ideologi har rötter i fascismen”
Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ står långt ifrån varandra politiskt. Se debatten mellan Linus Bylund och Gudrun Schyman


Schyman: ”Utmana SD – visa att det inte är ett enfrågeparti”

Hur ser framtidens feminism ut? Hur långt har Feministiskt Initiativ nått? Inte in i riksdagen, men regeringen är feministisk. Eller? Och hur ska partiet möta SD? Gudrun Schyman, partiledare för Fi, intervjuas av Måns Wikstrand, reporter Dagens Samhälle.


Dags att korta arbetsveckan
Sverige bör slå följe med de länder som redan tagit flera steg på vägen mot att korta den normala arbetsveckan, skriver Gudrun Schyman och Kenneth Hermele.


Människor kan inte rivas och byggas om
I en feministisk debatt om vinster i välfärden möter Gudrun Schyman några av aktörerna i branschen. Ska det gå att bygga ett sjukhus och göra vinst på att vårda människor? Jonas Fröberg och Negra Efendić modererar från SvD:s tält i Almedalen.


Hur påverkas politiken av att hälften av riksdagens partiledare är kvinnor?
Blir det mer feminist- och jämställdhetsfrågor? Anne Lundberg leder samtal mellan talesperson Gudrun Schyman (Fi), Maria Ludvigsson ledarskribent Svenska Dagbladet och Mari Forssblad politikreporter SVT. Från SVTs scen i Almedalen.


Debatt från Almedalen
Per Schlingman, Gudrun Schyman (Fi), Roland Paulsen m.fl. debatterar frågan om det är dags att överge arbetslinjen och tanken om full sysselsättning och åttatimmars arbetsdag?


Piller ersätter prat när unga mår psykiskt dåligt
– Innan de sätts in måste man fråga: ”hur mår du?, hur har du det?”. Det finns åtskilligt som behöver ringas in och även om det är bra att läkemedel finns så löser de inga problem. Det viktiga är att det finns tid i vården för att bygga upp en relation och skapa tillit, sa Gudrun Schyman.

Den tiden finns inte i dag. Men läkemedel finns det desto mer av.


Schyman kritisk mot snabba avhopp
– Jag trodde att det skulle finnas en uppgivenhet inom partiet så jag gav mig genast ut på en eftervalsturné över hela landet. Men jag märkte ingen besvikelse, tvärtom var det många medlemmar som såg valrörelsen som en enda stor kick-off, säger Gudrun Schyman.

I Almedalen är FI som vanligt ett av de mer aktiva partierna. Gudrun Schyman deltar i seminarier och varje dag klockan 16 står hon på ett torg i närheten.