Vi talar inte till nationen

28 maj 2018

I morgon, samma dag som SVT sänder Jimmie Åkessons ”Tal till Nationen”, släpper Feministiskt initiativ sin två egna inspelningar av de båda partiledarnas Gita Nabavi och Gudrun Schymans tal i samma format. Detta som en del i partiets strategi att ge medborgarna tillgång till information om att det går att rösta på andra partier än riksdagspartierna, sedan SVT valt att frångå sin tidigare öppna hållning att informera om fler partier än de som redan har makt och resurser.

– SVT har ett oberoende och opartiskt informationsuppdrag och är en oerhört viktig aktör i valrörelsen. Vi vet att många väljare säger att just SVT är deras viktigaste informationskälla inför valet. Just därför kan en ju fråga sig varför SVT väljer att guida medborgarna med en kompass som endast visar de partier som redan har makt, inflytande och pengar. Den politiska kartan och demokratiska processen är ju mycket större än så. Det finns en rad andra gränsdragningar att sätta än att bara avgränsa till de partier som redan har makt. Precis som de partierna upprätthåller vi både partistöd och får våra valsedlar tryckta och distribuerade med skattepengar, säger Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativs ekonomiska ramar är extremt begränsade jämfört med riksdagspartiernas. Partiet har en valbudget på 3 miljoner kronor varav det ska samla in 2 miljoner kronor till sin valfond. Feministiskt initiativ drivs med ideella krafter och saknar både kontor och personal.

– I dessa tider då vi står inför stora utmaningar som nationalism och rasism och utrymmet kryper för civilsamhället är det ännu viktigare att de fria medierna värnar om demokratin. Om inte SVT låter oss tala till medborgarna, så gör vi som vi alltid har gjort – vi gör det själva. Att vi släpper Nabavis och Schymans Tal till ”nationen” samma dag som Åkessons är vårt sätt att uppmärksamma det faktum att Feministiskt initiativ står som motpol till de nationalistiska och rasistiska krafter som får allt större utrymme inte bara i Sveriges riksdag, utan i Europa och resten av världen. Vi tror ju inte ens på själva idén om nationen, vi tror på människor och deras rättigheter, säger Amanda Mogensen.