Debatt: Kvinnor behöver politiska reformer som omfördelar makt

19 juli 2010

Siewert Öholm skriver i Världen idag (12 juli) att jag är omdömeslös och att jag genom att bränna upp 100 000 kronor visat förakt mot de svaga grupper som jag säger mig värna.

Öholm har som många andra många idéer om hur samma pengar skulle kunna användas till någonting bättre. Hans förslag är ”… som en uppmuntran inte minst till många lågavlönade kvinnor i vården”. Som en uppmuntran. Hur då? Ska alla kvinnor få 50 öre var?

Kvinnor är inte i behov av uppmuntran. Kvinnor är starka men vi lever i ett samhälle där gamla patriarkala maktmönster ger män möjlighet att alltid ta mer. På kvinnors bekostnad. 
För att ändra på detta behövs inte ”uppmuntran” utan politiska reformer som omfördelar makt.
När lön motsvarande 100 000 kronor i minuten år efter år går kvinnor förbi, borde fler vara upprörda. Inte minst borde fler förfasa sig över att så många politiker, genom att inte våga ta i frågan, visar halva befolkningen en total nonchalans och ett öppet förakt.

Visst vet jag att 100 000 kronor är mycket pengar och att det finns många hål att stoppa i. Det är bra att det finns välgörenhet. Men de två män som skänkte de pengar som brann upp vände sig inte till någon välgörenhetsorganisation. 
De vände sig till Fi, ett politiskt parti som arbetar för att få förändringar i verkligheten. De ser att F! är det enda parti som har presenterat ett konkret reformförslag – en jämställdhetsfond – och de vill att fler ska uppmärksamma det.
Den diskussion som följt på aktionen har varit bra. Fler har fått klart för sig att vi har ett lönegap som uppgår till över 70 miljarder kronor per år och att detta är något som samtliga riksdagspartier fullständigt struntar i.

Många har också förstått att i en valrörelse bränner de etablerade partierna väldigt mycket pengar på sina kampanjer. Partiernas valbudgetar ligger på mellan 7 och 70 miljoner. Kanske de pengarna skulle göra bättre nytta i någon välgörenhetsorganisation eller som uppmuntran åt lågavlönade kvinnor? Har KD några förslag?

 

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=8223&Itemid=29