Lägg idrotten under den feministsiska luppen

30 juni 2010

Idrotten ska vara för alla, alla ungdomar ska känna sig välkomna. Så är det inte. Idrotten idag är inte bara skev ur ett genusperspektiv utan den är rent ut sagt för jävlig när det kommer till hbt-personers rättigheter och synlighet.

  Idrott är stort. Med över 20 000 föreningar och mer än tre miljoner medlemmar är det Sveriges största folkrörelse. Idrott är viktigt, inte minst för unga människor. Människor möts i idrotten, den kan minska utanförskap, drogproblem och kriminalitet. Det finns så mycket glädje i idrott, att träna, tävla, pressa sig själv till bristningsgränsen. Att tillhöra ett lag, en klubb. Vinna. Eller bara tycka att det är roligt att lufsa runt i skogen. 

Idrotten ska vara för alla, alla ungdomar ska känna sig välkomna. Så är det inte. Idrotten idag är inte bara skev ur ett genusperspektiv utan den är rent ut sagt för jävlig när det kommer till hbt-personers rättigheter och synlighet. Hur många outade homosexuella manliga fotbollsspelare finns det på elitnivå? Inga. Visst finns det säkert en och annan som lever under förnekelse men de flesta slutade nog alldeles för tidigt, kanske orkade de inte stå ut med den homofobi som frodas inom manlig lagsport. 

Det är oerhört viktigt att de skattemedel som delas ut till idrott går i lika stor del till tjejer som till killar. Ledare inom idrott spelar en oerhört stor roll. Därför är det av största vikt att det finns ledarutbildningar i genus-, hbt- och antirasistiska frågor för att motverka normativa uppfattningar om världen på och utanför idrottsarenorna. De flesta ledare arbetar på sin fritid och tro mig, jag vet, det finns jättemånga fantastiska ledare därute. Ledare som skulle bli ännu bättre med de rätta verktygen. Tyvärr finns det också ledare som utesluter, som diskriminerar, som inte säger stopp när det dras homofobiska eller sexistiska ”skämt” inom lagen. Det måste vara nolltolerans och det måste aktivt arbetas emot. Skattepengar kan inte gå till föreningar som inte aktivt jobbar mot diskriminerande beteende. 

Det finns så mycket mer som är skevt när det kommer till idrott, Sveriges största folkrörelse – sexistiska hejaramsor, bråk bland supportrar och att kombinationen förälder/elitidrottare funkar för män men inte för kvinnor. Vi kan räkna huvuden på sportsidorna, kommentatorer på TV och i föreningars styrelser. Det är av största vikt att vi lägger idrott under den feministiska luppen och att också politiker jobbar aktivt för att få bukt på problemen. Det kommer Feministiskt initiativ göra.