Ship to Gaza – Sverige måste stå upp för folkrätten

2 juni 2010

Våldshandlingar som Israels attack mot Ship to Gaza får aldrig gå obemärkta förbi. Sverige måste stå upp för folkrätten och stödja fredliga insatser vars enda syfte var att tillförsäkra människor basala förnödenheter som mat och medicin.

Feministiskt initiativ fördömer den dödliga attack som Israel utfört på internationellt vatten mot fredsaktivister på Ship to Gaza. Sverige måste protestera mot attacken och kräva att de aktivister som tagits tillfånga släpps. Det är också rimligt att kräva att den israeliska statens agerande ska undersökas grundligt. Israels attack mot Ship to Gaza och fredsaktivisterna ombord är oacceptabel.

Ship to Gaza-konvojen var på internationellt vatten när israelisk militär anföll båten. Enligt Israel var agerandet en självförsvarshandling, då de menar att aktivisterna ombord var beväpnade. Hittills har det gått att bekräfta att nio personer har dödats i attacken. Dessutom har mångdubbelt fler skadats svårt. Av de svenskar som fanns ombord har sju stycken arresterats. Den israeliska staten gjorde sitt bästa för att så lite information om de svenskar som fängslades skulle komma fram. I nuläget verkar det som att dessa personer kommer att tvingas välja mellan att deporteras till Sverige eller att ställas inför rätta i Israel. Den israeliska statens agerande är ett flagrant brott mot internationell rätt och en uppvisning i det militära våldets destruktivitet. Det är dessutom troligt att Israel kommer att försöka stoppa även de hjälpbåtar som är på väg mot landet nu. 

Lika viktigt är det att ta ansvar för, och undersöka, en krigshets som moderata ungdomsförbundets ordförande visade prov på. Niklas Wykman skrev på Twitter ”Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare.”

Våldshandlingar som Israels attack mot Ship to Gaza får aldrig gå obemärkta förbi. Sverige måste stå upp för folkrätten och stödja fredliga solidaritetsinsatser vars enda syfte var att tillförsäkra människor basala förnödenheter som mat och medicin.