Dagens Gudrun

20 september 2010

Dagens Gudrun är en daglig politisk kommentar från Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.
För att prenumerera på Dagens Gudrun, skicka ett mejl till
[email protected]. Skriv ”prenumerera” i ämnesraden.

Feministiskt initiativ är tredje största parti i Simrishamn

Dagens Gudrun den 20 september

Feministiskt initiativ är tredje största parti i Simrishamn, med 8,9 procent av rösterna och fyra mandat i kommunfullmäktige. Det är första gången i världshistorien som ett parti som har feminismen som utgångspunkt tar plats i en parlamentarisk församling.

Genom Feministiskt initiativs valrörelse har vi kanaliserat ett behov av förändring och öppenhet. Vi har lagt grunden till ett fortsatt arbete som ska resultera i ett bra valresultat 2014.

I Sverigedemokraterna har kränkningar av de mänskliga rättigheterna upphöjts till partipolitik i ett extremt mansdominerat parti. Vi kommer att fortsätta att ta debatten med dem utifrån ett självklart engagemang för alla människors lika värde.

Jag beklagar att vi nu tycks gå mot ytterligare fyra år med en manlig statsminister, den 36:e i rad. Jag har under valrörelsen mött en ovilja mot Mona Sahlin som är svår att förstå på annat sätt än att den bottnar i att hon är kvinna. Frånvaron av verklig jämställdhet är tveklöst det största hindret för demokratisk utveckling av vårt samhälle.

Jag har aldrig någonsin i mitt politiska liv sett ett så starkt ideellt engagemang och en så stor kreativitet som i Feministiskt initiativs valrörelse 2010.  Genom vårt gemensamma arbete fortsätter vi att skriva historia.

Tack för att du har prenumererat på Dagens Gudrun. Denna dagliga politiska kommentar gör nu ett uppehåll på obestämd framtid. Varmt välkommen att i stället prenumerera på mitt feministbrev:

http://www.schyman.se/feministbrev

Varma hälsningar
Gudrun Schyman

För kännedom:
Feministiskt initiativs röster i riksdagsvalet och i ett flertal kommun- och landstingsval redovisades inte av Valmyndigheten under valnatten. I redovisningen av riksdagsrösterna ingick Feministiskt initiativ i posten övriga partier, med 1,4 procent av rösterna.

Våga vara feminist i dag!

Dagens Gudrun den 19 september

När du går och röstar i dag finns det bara ett sätt att tydligt visa att du vill ha en politik som fokuserar på jämställdhet och kvinnors rättigheter. Feministiskt initiativ är ensamma om att prioritera reformer som skulle innebära verkliga framsteg i arbetet för jämställdhet: jämställdhetsfond för jämställda löner, individualiserad föräldraförsäkring och en modern arbetstidsreform.

Vi har bestämt oss för att inte låta kvinnors rättigheter och arbetet mot diskriminering vänta på att andra frågor först ska lösas. Den strategin har alltid varit en återvändsgränd. De historiska framgångarna för jämställdhet har vunnits av människor som inte satt kvinnors rättigheter på väntelistan. Och ingen förändring skulle någonsin ha varit möjlig om kvinnor och feminister hade lyssnat på dem som sagt att det inte går.

Våga vara feminist i dag!

Varma valdagshälsningar

Gudrun Schyman

PS. Skriv ”Feministiskt initiativ” på en blank valsedel om du inte hittar våra valsedlar i din vallokal. Inget annat.

Dagens Gudrun: Rys inte, räta på ryggen!

Dagens Gudrun den 18 september

Valet blir en rysare, basunerar dagens löpsedlar ut. Mängder av väljare har ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i morgon. Du kanske är en av dem?

Valdagen är ett utmärkt tillfälle att räta på ryggen, sträcka på sig och inse hur mycket var och en av oss faktiskt kan påverka de förutsättningar som vi till vardags upplever som begränsningar och hinder.

År ut och år in får kvinnor höra att det är deras eget fel att de har lägre lön än män. Att kvinnor måste lära sig att löneförhandla bättre. Vi är många som har genomskådat det skuldbeläggandet. På samma sätt kan vi se att raden av beklagliga ”enstaka situationer” summerar ihop till ett mönster av diskriminering och maktskillnader mellan kvinnor och män på i stort sett varje samhällsområde.

Och visst är det en rysare att så få av dagens riksdagspartier inte har kommit längre när det gäller insikter och åtgärder för ett jämställt samhälle.

På valdagen är det dags att sluta rysa, räta på ryggen och skicka en tydlig signal om behovet av ett genomslag för feministiska insikter och reformer.

Våga vara feminist på valdagen!

En röst på F! är en röst på alla feminister i riksdagen!

Dagens Gudrun den 17 september

Efter gårdagens SVT Debatt med Birgitta Ohlsson (FP) blev det tydligt att hon i sin lilla feministiska ö i Folkpartiet fortfarande hoppas på individualiserad föräldraförsäkring någon gång i framtiden. Problemet är att Ohlsson, precis som andra feminister inom de båda blocken, är envist motarbetad av sitt parti.

Feminister oavsett blocktillhörighet har allt att vinna på att Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen och lyfter och driver de frågor som de inte kan lyfta på grund av lojaliteter med andra ideologier och patriarkala strukturer. Då får de stöd i sina åsikter och kan våga driva grundläggande viktiga frågor i feministisk samverkan. Det krävs ett gäng modiga och fristående feminister för att ta utvecklingen ett steg vidare. Det krävs en frisk fläkt för att bota den blockerande blockpolitiken, för att kunna praktisera feminism utan gränser.

Veckans erbjudande: rösta på Feministiskt initiativ så lägger du en röst på alla feminister i riksdagen! Dina barnbarn kommer att vara stolt över att du vågade vara med i den feministiska frontlinjen!

Hallå rödgröna, vadå jämställdhet utan män?

Dagens Gudrun den 16 september

I de rödgrönas värld har jämställdhet blivit en fråga för kvinnor men inte för män och det är en ohållbar matematik. Här kommer därför en grundkurs i jämställdhetsbegreppet: Jämställdhet handlar om att utjämna villkor och inflytande mellan både kvinnor och män. Utan den grundläggande insikten omsatt i praktiken fortsätter kvinnor att dubbelarbeta, gå ner i arbetstid, få lägre inkomster, få lägre a-kassa, få lägre sjukförsäkringar, få lägre pensioner med mera.

I onsdagens utfrågning av de rödgröna partiledarna i TV4 blev det uppenbart att de rödgröna totalt saknar ambition att inom överskådlig framtid arbeta för en individualiserad föräldraförsäkring.

Det här är ytterligare ett exempel på hur blockpolitiken blockerade visionerna, ingen vågar sticka ut av rädsla att framstå som oeniga inom blocket. Eller är det kanske ännu mer krasst – man lägger sig platt inför mittenväljarna, orolig för att stöta sig.

Resultatet är att Feministiskt initiativ nu är den enda partipolitiska rösten för en jämställd föräldraförsäkring. Det är dags för en politik som tar itu med grundläggande frågor som jämställda löner och individualiserad föräldraförsäkring. Reformer som får spill over-effekt på många andra områden och som snabbare kan ta oss fram till målet – ökat frihet oavsett hur vi ser ut mellan benen.

Skämta inte bort mäns våld mot kvinnor, Göran Hägglund!

Dagens Gudrun den 15 september

I går kväll satt tusentals kvinnor i tv-soffan för att se på TV4:s utfrågning av alliansens partiledare. Alltför många av dem satt bredvid män som misshandlat dem i deras eget hem. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund fick en fråga om detta – om mäns våld mot kvinnor. Utfrågaren Malou von Sivers hänvisade i frågan till ett uttalande från mig, där jag konstaterat att kärnfamiljen är den farligaste platsen att vara på för en kvinna. Detta eftersom de allra flesta misshandelsfall sker där. Hägglund svarade genom att skämta om att jag vill förbjuda kärnfamiljen.

Jag har inget emot att man skämtar om mig, men i det här sammanhanget känns det bara osmakligt. Jag önskar av hela mitt hjärta att fler politiker skulle ta frågan om mäns våld mot kvinnor på djupaste allvar.

Till saken hör att av mig och Göran Hägglund så är det bara Göran som vill att staten ska diktera hur familjeformerna ska se ut. Kristdemokraterna blev visserligen överkörda i frågan om samkönade äktenskap, men motståndet finns kvar.

Efterlysning: Sakfrågorna som försvann

Dagens Gudrun den 14 september

Ett stort antal sakfrågor har under de senaste veckorna försvunnit från det politiska landskapet. Sakfrågorna sågs senast i en miljö där det var glesare mellan opinionsmätningarna och där politikens innehåll var viktigare än dagsformen hos två presidentkandidater.

Försvinnandet inträffade någon gång under upptakten till årets valrörelse, men den exakta tidpunkten är svår att fastställa. Sakfrågorna var vid försvinnandet klädda i blandade politiska färger. De känns igen på att de är viktiga för många väljare, men svåra att hantera för de två blocken – antingen för att blocken saknar en tydlig politik på området, eller för att blocken inte tror att de så kallade mittenväljarna bryr sig om sakfrågorna.

Det rör sig bland annat om bostadspolitiken, arbetstidsfrågorna, barns rättigheter, asylpolitiken, mäns våld mot kvinnor, äldreomsorgen, hbt-personers rättigheter samt lönegapet mellan män och kvinnor. Väljare, politiker och media uppmanas att höra av sig med tips som kan leda till att sakfrågorna återfinns i debatten.

Dags att ta striden för ett mångkulturellt Sverige

Dagens Gudrun den 13 september

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt försäkrade båda i gårdagens partiledardebatt att de ”inte vill ta i Sverigedemokraterna med tång”. Samtidigt vågar de inte se rasismen i vitögat och möta den – allt medan Sverigedemokraterna serveras spaltmeter med utrymme i medierna.

Exempelvis innebär Moderaternas nya arbetslinje redan idag att människor som inte anses vara ”nyttiga” förvägras uppehållstillstånd. Vad Sverige behöver är politiker som inte inlåter sig att diskutera om de som kommer är ”nyttiga” för landet eller inte, följt av motbevisande beräkningar på ”hur mycket Sverige tjänar på varje invandrare”. Människovärdet har ingen prislapp!

Feministiskt initiativ behövs i riksdagen, av det enkla skälet att det behövs politiker som står upp för universella mänskliga rättigheter och som sätter stopp för diskriminering och rasism. Någon som säger att vi faktiskt vill ha ett mångkulturellt Sverige. 

Sänkt arbetstid i stället för sänkt skatt är hållbart

Dagens Gudrun den 12 september

Den intensiva budgivningen om väljarna som nu pågår utgår från att vi röstar mer efter plånbok än efter övertygelse. I det finns en underliggande förståelse av människan som en ekonomisk varelse, där drivkraften i det egna livet och i samhällsutvecklingen antas vara enständigt ökande materiell konsumtion. Mantrat är ”jobba mera, få sänkt skatt och lös tidsnöden med köp av skattesubventionerade tjänster”. Det är inte hållbart, varken för människor eller för miljö. Den långsiktigt hållbara reformen heter arbetstidsförkortning. I dag är Feministiskt initiativ ensamma om att kunna föra in den frågan i riksdagen. Vi tror att kortare arbetsdagar tillsammans med rättvisa löner och trygga anställningar också ger oss mer tid att leva.

Mambo, sambo, jumbo?

Dagens Gudrun den 11 september

Vem kan bo i stan när äldre hyresrätter ombildas till bostadsrätter och säljs ut, och de nybyggda hyresrätterna är svindyra? Dagens bostadspolitik är anpassad till en föreställning om mamma-pappa-barn som inte längre finns. För par med två rejäla inkomster fungerar det kanske – men inte för unga, inte för ensamstående med barn, inte för invandrare och inte för äldre. Så här ser det ut i Sveriges alla storstäder, men extra tydligt blir det sociala experimentet i Stockholm. Är vi beredda att begränsa Stockholms invånare till några få utvalda som har råd att bo där? Den grundlagsfästa rättigheten att ha en egen bostad verkar vara kraftigt försvagad för en majoritet av medborgarna, och särskilt för ensamstående kvinnor. Vad ska den ensamstående undersköterskan med två barn göra – flytta hem till mamma?

Det finns inga bortkastade röster i en demokrati

Dagens Gudrun den 10 september

Nu ska feministerna skämmas och skrämmas. Nu ska vi hängas upp på korset och utmålas som förrädare. Nu talar maktens megafoner det patriarkala språk som mött kvinnor genom århundraden. Nu ska vi rösta på regering, på den statsministerkandidat som ska surra sig vid masten och förvalta Sverige AB de kommande fyra åren. Allt annat är en bortkastad röst, säger man från höger till vänster. Från vänster finns det också de som säger att en röst på Feministiskt initiativ är det samma som en röst på alliansen. Mona Sahlin har till och med sagt att röst på oss skulle hjälpa Sverigedemokraterna in i riksdagen. Ett sådant resonemang undergräver respekten för demokratin. Om jag vill vara feminist också på valdagen ska jag inte behöva bli anklagad för att vara rasist.

Världen är så stor så stor, marginalen är så liten

Dagens Gudrun den 9 september

Mellan blocken i föregångslandet Sverige och möjligheternas land stängs resten av världen ute. Globala frågor och Sveriges roll på den internationella arenan får inte plats i valdebatten. Väljarna har reducerats till röstboskap utan drömmar och egen vilja till förändring. 

Men jag vet att vi är många som ser politiken som medel för att förverkliga drömmen om att alla människors mänskliga rättigheter ska respekteras. Vi är många som vill ha säkerhetspolitik som rör människor istället för stater. Vi tycker att de enorma resurser som i dag satsas på vapenproduktion och militära insatser gör bättre nytta i biståndsinsatser för mödra- och barnhälsovård, säkra aborter och arbete mot mäns våld. Vi tycker att en rättssäker asylpolitik, där kvinnors behov av skydd från patriarkalt våld vägs in, borde vara en viktig fråga i valet. Vi vill veta hur Sverige med trovärdighet kan försvara mänskliga rättigheter om papperslösa samtidigt förvägras grundläggande rättigheter. Hur ska vi stoppa främlingsrädsla om vi själva stänger dörren när hela världen knackar på?

Valrörelsen måste höja blicken ovanför portmonnäer och plånböcker!

En bröstpump svårare än kriget i Afghanistan

Dagens Gudrun den 8 september

Amning och bröstpump är en så politiskt kontroversiell fråga att den skapar löpsedlar och rubriker. Än är det en bit kvar till att en majoritet av Sveriges vuxna befolkning vill ha en föräldraförsäkring som är individuell istället för gemensam. Det är säkert också därför den individuella föräldraförsäkringen har lämnats åt sitt öde av de rödgröna i deras jakt på mittenväljare. I skuggan av blockpolitiken ser vi att det är lättare att enas om en truppbortdragning i Afghanistan än om en förändring av föräldraförsäkringen. För nu handlar allt om att bilda majoritetsregering och då lyssnar man till opinionen. Politiken hemfaller till att bli detsamma som förhandling och förvaltning. Feministiskt initiativ vågar tro på förändring. Därför behövs Feministiskt initiativ som en feministisk förstärkning i riksdagen.

Arbetsmarknadens parter fixar inte jämställda vårdlöner

Dagens Gudrun den 7 september

I en debattartikel i Dagens Arena efterlyser Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, svar från alla partier vad de vill göra för att förändra den strukturella lönediskrimineringen av högskoleutbildade kvinnor. Här kommer svaret från Feministiskt initiativ: För det första vill vi inrätta en jämställdhetsfond, finansierad av alla arbetsgivare och staten tillsammans, där arbetsgivare som höjer lönerna i kvinnodominerade sektorer kan ansöka om pengar. För det andra vill vi ge ett nytt direktiv till Medlingsinstitutet som innebär att män inte får utlösa kompensationskrav när kvinnor får mer. Sammantaget bidrar detta till stabilitet inom lönebildningen. Jag håller helt med Anna-Karin Eklund om att det inte fungerar att blunda och lämna frågan till arbetsmarknadens parter, eftersom det är just vad som gjorts i decennier utan att det händer något. Vi måste våga tänka annorlunda och bryta gamla traditioner kring lönesättningen. Det behövs en feministisk politik som blandar sig i – om vi någonsin ska få jämställda löner i Sverige.

Feministerna kan forcera fyraprocentspärren

Dagens Gudrun den 6 september

En ny Sifoundersökning visar att nästan varannan väljare vill se Feministiskt initiativ i riksdagen. Och hela 15 procent kan tänka sig att rösta feministiskt. Om alla som vill också vågar är det inga problem för Feministiskt initiativ att komma in i riksdagen. Väl där kommer vi vara en feministisk blåslampa i häcken på varje parti som försummar att leva upp till sina feministiska programskrivningar och vi kommer att ge stöd åt ett regeringsskifte. De som nu högljutt kräver att feminister ska taktikrösta på de rödgröna kräver att vi ska göra ett klassiskt misstag. Vi ska än en gång sätta kvinnors rättigheter på väntelistan, till förmån för andra frågor och högre mål. Låt oss inte göra det. Om vi forcerar den mentala och patriarkala spärren, så faller den valtekniska av sig självt.

Rättigheter, romer och moderater

Dagens Gudrun den 5 september

Romerna är det mest diskriminerade folket. Så ser det ut i Europa och så ser det ut i Sverige. I år har ett 50-tal EU-medborgare fått lämna Sverige. Utvisningarna har fått stöd av migrationsminister Tobias Billström, trots att rättsläget är minst sagt oklart. Han sällar sig därmed till skaran av europeiska politiker som försöker vinna poäng på krav om tuffa tag. Romerna utpekas som en samhällsfara och utsätts för arresteringar och kollektiva utvisningar. Det betyder att rättssäkerheten är satt ur spel och att romerna förvägras samma medborgerliga rättigheter som andra EU-medborgare. Diskrimineringen av romer måste bekämpas över hela Europa, och den svenska regeringen har det yttersta ansvaret för de övergrepp som nu sker i Sverige. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att den som tycker om Sverige inte ska rösta på Sverigedemokraterna, men samtidigt låter han sina ministrar i praktiken genomföra samma partis politik. Det är inte bara dubbelmoral, utan fullständig brist på moral.

Politikens Patriarkala Pålägg: Gubbröra och Mona-Mos

Dagens Gudrun den 4 september

Valrörelsen 2010 serverar inte bara valfläsk utan också påfallande patriarkala pålägg: Gubbröra och Mona-Mos. Herrarna Persson och Rosengren sitter på läktaren och späder på underströmmen av manligt motstånd mot lagledaren i det egna laget, alltmedan herrarna Reinfeldt, Borg och Schlingmann gör allt för att styra valdebatten till förtroendefrågor i stället för sakfrågor. Gemensamt för herrarna är att de spelar på våra kollektiva undermedvetna bilder av den mest grundläggande egenskapen hos En Riktig Politiker och En Riktig Statsminister: manligheten. Hillary Clinton och Ségolène Royal skulle känna igen sig utifrån sina presidentkampanjer i USA och Frankrike. Medielogik och manlighet i skön förening. Inte undra på sedan att jämställdhetsfrågorna stryker på foten i valmanifesten och torgtalen.

250 år innan vi når rättvisa löner!

Dagens Gudrun den 3 september

I går kom färsk statistik om löneskillnaderna mellan kvinnor och män från Medlingsinstitutet. Den visar på en något minskad löneskillnad mellan kvinnor och män. Nu skiljer det i genomsnitt 4 400 kronor i månaden mellan mäns och kvinnors löner. Och kvinnors löner utgör nu 85 procent av mäns löner. Det är en förbättring med en procentenhet jämfört med år 1992, vilket givetvis är bra. Men om vi fortsätter i samma utvecklingstakt som sedan 1992 så når vi jämställda löner om 250 år. Därför behövs Feministiskt initiativs förslag om en jämställdhetsfond för utjämning mellan yrken och branscher. Vi kan inte vänta 250 år!

Rödgröna släpper jämställdhetsfråga för mittenväljarna

Dagens Gudrun den 2 september

Att sju partier har blivit två och snart bara är ett får konsekvenser för politiken. Nu senast har frågan om en modernisering av föräldraförsäkringen fått stryka på foten i de rödgrönas valmanifest. Alla de tre partierna har tidigare uttalat sig för en förändring. Vänsterpartiet vill individualisera medan Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill tredela. Nu vill ingen någonting. Nu är det mittenväljarna som regerar och då blir det inga ändringar. Att det är nödvändigt med ett feministiskt oppositionsparti i riksdagen blir alltmer tydligt. Efter de rödgrönas besked är vi det enda partiet som i vårt valmanifest driver frågan om en individualiserad föräldraförsäkring. Det är en reform som skulle förebygga förutfattade meningar om föräldraskap som något knutet enbart till kvinnor och leda till en rättvisare arbetsfördelning av såväl lönearbete som obetalt arbete i hemmet.

För mer information
Feministiskt initiativs pressjour, 0706-100 191