Sydligare breddgrader – valturnén i Skåne

19 augusti 2010

Dagbok från den Skånska myllan när valturnén hade vägarna förbi.

Tisdagen den 10 augusti

Dagen började med en mycket lyckad pressträff för Skåneturnén. Skånska dagbladet, Sydsvenskan, TT och Sveriges radio hade samlats för att lyssna på när Gudrun berättade om varför Feministiskt initiativ ställer upp i val till riksdagen och hur F! ser på d

en politiska kartan. Jag, Linda Hiltmann, Lina Olsson och Björn Nilsved fick också möjlighet att berätta vilka frågor som kommer bli våra viktigaste i Region Skåne samt i Malmö stad. Efteråt var vi överens om att det kändes väldigt positivt och att journalisterna visat intresse för oss alla och vilken politik vi vill föra.

Efter detta drog jag och Gudrun Schyman iväg till Helsingborg för torgmöten. Första mötet skulle hållas på Stortorget och vi var både osäkra på vilket torg detta egentligen är. Väl i Helsingborg svängde vi dock bara av den större vägen och befann oss direkt på Stortorget. Vilket lokalsinne! Själva mötet blev väldigt bra i solsken och med många som stannade till för att lyssna och få vykort signerade av Gudrun.

Gudrun Schyman signerar Lets vote vykort

Nästa möte var planerat till Henry Dunkers plats. Väl där tyckte vi det var lite väl lite folk på torget och dålig genomströmning av folk. Vi bestämde raskt att istället ta mötet på ett torg på Söder i Helsingborg istället. Polisen som följde oss under alla mötena var inte sena att hänga på och eskorterade bilen bort till det andra torget. Trots att möte på detta torg inte annonserats var det flera som stannade upp för att lyssna.  

Efter mötet drog Gudrun ensam vidare till Kristianstad där tre personer från gruppen i Kristianstad mötte upp. Torgmötet hölls utanför Domus där det är många människor i rörelse och F! fick möjlighet att dela många foldrar och svara på frågor. Det blev ett långt möte där Gudrun fick tala i två omgångar och signera många Let´s Vote vykort. Även den lokala tidningen Kristianstadbladet dök upp och gjorde en intervju med Gudrun som kom i tidningen dagen efter.

Maria Pettersson, riksdagskandidat samt kandidat till kommunfullmäktige i Malmö stad

Onsdag den 11 augusti

På väg mot dagens torgmöte i Simrishamn ringer Gudrun: ”Var är du, kom hit, vår bil startar inte!” Jag gör en tvärvändning och kör igenom Gladsax för att hämta upp Gudrun, Jacques , banderoll, högtalare och andra viktigheter. Bilen blir full, men startar och vi kör på en minut till torget i Simrishamn och börjar rodda. Kika på filmen.

Snart är Gudrun igång med att prata för Österlenare och turister. Tydligen pratar hon också för kommunstyrelsen som har möte i det närliggande kommunhuset för efter en stund kommer de ut och ber oss sänka volymen… Vi borde kanske höja den, tänker jag. Så här såg det ut om man får tro en bekant till Gudrun som tecknade av henne medan hon satt och lyssnade i solen på torget.

Teckning av Gudrun Schyman

 

Torsdagen den 12 augusti

Vi anländer alla samtidigt till torget i Tomelilla, jag i min skruttbil och Gudrun och Jacques i sin snygga hyrbil. I blåsten försöker vi desperat att få banderollen att stå stilla. Gudrun talar för de som letat sig till torget för att ta sig en korv eller ta en titt på marknadsstånden. En frilansjournalist intervjuar Gudrun om kvinnor och humor och under tiden passar jag, Kåge Klang och Mattias Carlberg på att göra våra första torgtal. Vi står alla på kommunlistan i Tomelilla och folket verkar gilla oss, vi får nämligen applåder! Givetvis är Gudrun minst lika populär och får en gåva av en av marknadsknallarna i form av en sarong och ett par superfina byxor.

Senare beger vi oss mot Ystad där vi erfaret och smidigt roddar upp alltsammans på rekordtid mitt på gågatan. Vi möter ett helt gäng med förväntansfulla väljare som kommit långväga för att lyssna på och träffa Gudrun. Ett tag blir det riktigt tight på gågatan för publiken växer och samtidigt passerar det lilla turisttåget som blir stannandes – mitt framför Feministiskt initiativ. Självklart passar vi på att dela ut foldrar till alla på tåget!  Charlotte Rydell och Ina Jacobsen från F! Österlen kommer och hjälper oss att haffa stressade Ystadbor på väg hem från jobbet, vi påminner dom om Feministiskt initiativs förslag på en arbetstidsförkortning och de saktar ner lite på farten…

F! Österlen delar foldrar

På kvällen beger vi oss till Bromma kyrka strax utanför Ystad för att lyssna på ett existentiellt samtal mellan Gudrun Schyman och Gun Hellvik. Det visar sig bli en mycket fin och reflekterande avslutning på två dagars torgmöten på Österlen. Hallelujah

Vid pennan Julia Falkman, ordförande för Feministiskt initiativ Österlen och 2:a på kommunlistan i Tomelilla.

Fredag 13 augusti

Dags för torgtal i Malmö. Vi har förlagt talen till lunchtid för att försöka fånga så många stressade arbetande som möjligt. Vi börjar på Gustav Adolfs torg där Linda Hiltmann, andra namn på listan till kommunfullmäktige i Malmö, pratar om hur feministiskt initiativ vill förändra bland annat förskolan när vi kommer in i kommunfullmäktige. Gudrun tog sedan vid och vända sig bland annat till ett gäng tjejer som ännu inte har rätt att rösta men som var intresserade av att få höra om hur de kommer att få lägre lön än män när de går ut i  arbetslivet och hur F! vill förändra detta. Vi fortsatte sedan till Triangeln där ett gäng personer stannade till för att höra vad Linda och Gudrun hade att säga om vår politik. 

Lördag 14 augusti

Vaknade med oro över om vädret skulle vara med oss eller om vi skulle få genomföra talen i hällregn. Det visade sig att vädrets makter var på F!s sida. Dagen började med torgmöte på Möllevångstorget. Charlotte Eliasson, kandidat till kommunfullmäktige och region Skåne, talade om en artikel från dagens Sydsvenskan som visar att jämställdheten är nedprioriterad bland övriga partier. När Gudrun tog vid var Svt Rapport där och filmade och gjorde även en intervju med henne som resulterade i ett mycket positivt inslag i kvällssändningen. Många stannade till och lyssnade och flera uttryckte att de aldrig delat så många foldrar på så kort tid.

Vi fortsatte sedan till Triangeln där vädret inte riktigt ville vara på vår sida. Jag höll ett kortare tal med paraply där jag påminde om varför vi måste röstas i kommunfullmäktige i Malmö och hänvisade sen till nästa möte på Gustav Adolfs torg. Väl där var det återigen uppehåll och många människor strömmade till för att höra först mig och sedan Gudrun tala. Djurrättsalliansen höll samtidigt en manifestation mot minkfarmarna och många som var där för att se dem var även intresserade av att lyssna på F!. Som vanligt ville många komma fram efteråt för att få ett vykort att skicka till nära och kära med uppmaningen Let´s Vote. Efter våra torgmöten började regnet fortsätta att ösa ner så vädrets makter var definitivt anhängare av F!. 

F! värnar om djuren

På kvällen var det dags för valupptakt i Malmö på Café Barbro. Festen blev oerhört lyckad och det märktes både på vädret och stämningen att F! är på gång in i politiken med dunder och brak. Vi började med att lyssna på fantastisk musik av Erika Rosén och Fredrik Nyström. Gudrun höll ett alldeles magiskt tal om hur viktigt det arbete vi gör faktiskt är och att vi skriver historia. Sedan dansade vi oss svettiga till banden Adam och Calle, Royal Cunt och Idas Apolonia. Alla både publik och band verkade oerhört glad och lyckliga över den roliga kvällen och det kändes verkligen att nu är vi på gång in i riksdag och fullmäktige på allvar. 

Maria Pettersson, kandidat till riksdagen och kommunfullmäktige Malmö