Första veckan på turné – längst Norrlandskusten!

12 augusti 2010

Måndag den 2 augusti

Turnéhusbilen ”Ellen” stod packad och klar i Stockholm för avfärd mot Sundsvall för premiärdagen för valturnén. Jag hade packat in den sista väskan och skulle säga hej då till Veronica Svärd, kommunikationsansvariga i Fi, och vi pratar om hur roligt det skulle vara om hon kunde följa med. Då i detta ögonblick bestämde sig helt plötsligt Veronica att följa med upp längs Norrlandskusten på turné med Gudrun, Jacques och mig.  Gissa om jag blev glad :- ). Efter att Veronica rekordsnabbt packat en väska satte vi oss i ”Ellen” och begav oss norrut med Robyn på högsta volym.

Vi ville överraska Gudrun och Jacques, som jag skulle möta upp i Sundsvall, med att Veronica följde med så vi berättade inget. Jacques och Gudruns överraskade och glada miner i Sundsvall morgonen efter var mycket riktigt roliga att se! Nu skulle den här Norrlandsturnén bli verkligen toppen på alla sätt och vis, och det ska jag berätta nu. Med på resan var också ett filmteam som filmade under tiden i Norrland. Det var Martin Steinberg som dragit ihop några kollegor för att göra korta reklamkortfilmer om Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman.

Tisdag den 3 augusti

Torgmöte i Sundsvall

Solen gassande, pressen ringde för att boka tid för intervjuer, högtalarna skulle på plats, kablar skulle dras, foldrar delas ut, tygkassar, vykort, disktrasor säljas osv.. Det var tur att Veronica var med, hon och Jacques hjälpte mig att packa upp och rigga torgmötet på några minuter medan Gudrun blev intervjuad och, som alltid, tog en bunt foldrar och stack iväg för att dela ut och prata med spatserande på gatan. När det började samlas lite folk så körde Gudrun igång torgmötet och allt fler människor samlades för att lyssna. Några hade till och med tagit sig flera mil ända från skärgården.  Naturligtvis bildades en kö för att få autograf på Let´s Vote vykorten som skickas till vänner och bekanta som en uppmaning att våga vara feminist på valdagen.

Vi packade sedan snabbt ihop våra saker och drog vidare till Härnösand.

Torgmöte i Härnösand

Gudrun Schyman i Härnösand

När vi anlände till Stora torget hade det redan samlats människor som ville lyssna på Gudrun. Ett gäng killar hade tagit första raden. De visade sig vara Sverigedemokrater, men tystnade helt när Gudrun inledde talet med att vända sig till dem. Ska sägas att de satt kvar hela talet. Det kom mycket folk som ville lyssna även här och kön till vykortsautografer blev riktigt lång. Medlemmar i Härnösand tog emot affischer och foldrar för vidare arbete med valrörelsen där. Efter torgmötet hade vi en träff på Wirströms café som snabbt fylldes. Det blev en mysig stund med diskussioner och många frågor. Uppmuntrade och glada gick vi till ”Ellen” och skulle åka iväg till Jacques släkting i Nordingrå där vi skulle sova över. Men till min fasa startade inte bilen… Som tur var fanns filmteamet kvar, som försökte starta med startkablar men utan resultat. Det var bara att putta igång bilen. Gudrun, Jacques, Veronica och filmteamet tar fart. Hurra! Bilen startade!

Onsdag den 4 augusti

På onsdagmorgonen puttade vi igång ”Ellen” igen för att åka till Örnsköldsvik.

Torgmöte i Örnsköldsvik

Det blev inget torgmöte i Örnsköldsvik. Det spöregnade. Men vi löste det kvickt genom att fråga en restaurang om inte vi fick komma in och hålla ett litet möte där. Det var inga problem och det kom ca 25 personer för att lyssna. Det blev en bra stund där inne på Restaurang Torget och nya medlemmar fick vi. Efter det var det ju dags då att putta igång ”Ellen” igen för att åka till Nordingrå. Videobevis! Putta på!

Nordingrå var verkligen mysigt och jag tror att Sveriges snyggaste utedass fanns där. Döm själva kolla in här… Sveriges snyggaste dass

Torsdag den 5 augusti

Rutinerat puttade vi igång ”Ellen” igen och drog vidare mot Umeå. Vädret var fantastiskt. Det arbetades flitigt i bilen under färden. Gudrun mailade och twittrade, Veronica tog emot pressamtal och bokade intervjuer, vi diskuterade och skrattade om vartannat.

Umeå

I Umeå blev det bråttom. Måste återigen säga att det var tur att Veronica följde med. Jag var tvungen att fixa med ”Ellen” som behövde en ny startmotor. Vem hade en startmotor som passar? Vart skulle jag åka? Mycket tid gick åt till det. Men under tiden packade Veronica, Jacques och Gudrun upp högtalarna och prylarna tillsammans med Liv, Sara och Mattias som mötte upp oss där. Jag ordnade så att en bilverkstad skulle försöka hinna fixa bilen till morgonen efter då vi skulle åka upp till Luleå. Jag hyrde en bil och åkte tillbaka till torgmötet på Renmarkstorget. Fick då höra att det hade gått superbra. Många hade stått och väntat på oss, och många kom till när Gudrun satte igång. Det kom en hel del medlemmar och sympatisörer som köpte Fi-produkter och tog med sig foldrar och valsedlar och det blev en lista med människor som kommer att kicka igång medlemsgruppen i Umeå i valrörelsen. Efter det var det träff på café Göteborg, ett riktigt fint café vid ett gammalt fängelse. Vi hade mötet på den soliga och välbesökta innegården. En mycket lyckad dag och ”Ellen” stod på verkstad för att bli lagad.

Efter caféträffen satt Gudrun, Veronica och jag kvar en stund och köpte oss varsin glass och hade turnéplaneringsmöte. Personalen var helt suveräna, så glada över att vi var där och spelade feministisk musik.

 

Fredag den 6 augusti

Luleå

Vaknade på morgonen av att telefonen ringde. Det var verkstan. ”Ellen” är färdig för avfärd. Hurra! Ett stort tack till verkstaden som rekordsnabbt fixade en startmotor. Veronica och jag packade in sakerna i ”Ellen” som smidigt startade och drog upp mot Luleå.

Vilken dag, vilket väder. Strålande solsken och hela Luleå var en stor fest med Luleåkalaset som pågick. Vi körde in mot Gula Paviljongen och började packa upp högtalarna igen, och det tog ungefär. 3 sekunder för människor att samlas. Det uppstod även kärlek mellan Gudrun och en Björn.

Björn får en puss av Gudrun Schyman

Även här blev det en lista med nya medlemmar och sympatisörer som ska liva igång medlemsgruppen i Luleå.

 

Efter en lång och intensiv dag skjutsade vi Gudrun och Jacques till flyget. Vi sade hej då till norrlandsturnén som dagen efter övergick med Gudrun i Skåneturnén. Där nere mötte Fi Malmö, Fi Österlen och Fi Kristianstad upp med andra kommun- och riksdagskandidater för torgmöten.

Tack Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Umeå och Luleå för denna gång. Tack till alla medlemmar som har fixat med caféträffar och som nu fortsätter med arbetet att Fi ska synas ända fram till valet den 19 september. Veronica och jag styrde ”Ellen” mot Stockholm och sen vidare till min hemstad Göteborg.

Stina Svensson, nationell valturnésamordnare och styrelseledamot för Feministiskt initiativ.