Gudrun om sitt rutavdrag

10 augusti 2010

SVT:s och Ekots satsning Valpejl har skickat enkäter till 5.000 riksdagskandidater runt om i landet. En av frågorna i enkäten var ifall riksdagskandidaterna vill ha kvar det omdebatterade Rut-avdraget, alltså skattelättnaden för hushållsnära tjänster som städning och barnpassning. En annan var om de själva gjort avdrag. Gudrun Schyman svarade sanningsenligt ”nej” på den första frågan och ”ja” på den andra.

– I somras anlitade jag vid ett tillfälle en städfirma för en storstädning med fönsterputs och allt. När jag fick fakturan var Rut-avdraget redan gjort. Jag tror också att så är fallet med en dränering som jag fick hjälp med, men att det då handlade om en faktura med Rot-avdrag. Jag har alltså inte ansökt om avdrag utan betalat de fakturor jag fått, säger Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ vill avskaffa både Rut- och Rot-avdraget. Systemet med att enskilda personer eller hushåll får skatteavdrag för vissa tjänster innebär ju att dessa personers konsumtion betalas av alla andra. Alla får alltså vara med och betala för någras konsumtion. Detta gäller både Rut- och Rot-avdraget. Därför vill Feministiskt initiativ inte ha något av dem.

– Jag har inte ändrat uppfattning om Rut och Rot. Jag vill avskaffa avdragen. Jag är fortfarande övertygad om att våra skattepengar kan användas till bättre saker som stärker välfärden och jämställdheten. Jag ser ingen motsättning i att jag vill avskaffa avdragen och att jag betalat två fakturor där de redan är gjorda. Politik handlar ju om hur vi på strukturell nivå ska förändra samhället, säger Gudrun Schyman.