Feministiskt initiativ eldade upp 100 000 kronor för rättvisa löner

6 juli 2010På tisdagsmorgonen eldade Feministiskt initiativ upp 100 000 kronor, som en manifestation för rättvisa löner mellan kvinnor och män. Summan som eldades upp motsvarar vad kvinnor i Sverige förlorar i lön varje minut jämfört med män.– Diskrimineringen av kvinnor tillåts pågå år ut och år in. Det är en av vår demokratis största skandaler att vare sig riksdag, regering eller arbetsmarknadens parter gör mer för den mänskliga rättigheten att inte diskrimineras på grund av sitt kön, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

Kvinnors månadslön för en heltidstjänst är i genomsnitt 4 700 kronor lägre än mäns. Sammanlagt saknas det över 70 miljarder i kvinnors lönekuvert för att kvinnor ska ha lika hög lön som män.

– Det kan kanske tyckas desperat att elda upp 100 000 kronor, men situationen är också desperat. Den ena regeringen efter den andra har passerat utan att någonting händer. Vi eldar upp pengarna eftersom vi vill uppmärksamma att det är just så mycket pengar som kvinnor förlorar varje minut i utebliven lön, säger Gudrun Schyman.

Pengarna som eldades upp har skänkts av Tomas Mazetti och Per Eriksson som arbetar på reklamkollektivet Studio Total.

– Även om 100 000 kronor är mycket pengar så är det en liten summa om man använder den till traditionell marknadsföring. Tillsammans med Studio Total kom vi fram till att vi kan nå så många fler genom att skapa en stark symbolhandling. Och därmed få fler att reagera mot den systematiska diskrimineringen av kvinnor, säger Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ ställer upp i riksdagsvalet och vill inrätta en jämställdhetsfond som omfördelar pengar mellan arbetsgivare för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer. Jämställdhetsfonden ska finansieras genom en höjning med en halv procentenhet av arbetsgivaravgiften samtidigt som staten bidrar med samma summa.

Mer information:
Feministiskt initiativs pressjour, 0706-100 191
Amanda Mogensen, ideell pressekreterare för Gudrun Schyman, 070-972 14 16

Pressbilder: http://www.feministisktinitiativ.se/talespersoner