FI gör valdebut i Malmö

19 januari 2010

Feministiskt initiativ kandiderar till kommunvalet i Malmö. Det är första gången.

Feministiskt initiativ, FI, har tagit ett viktigt steg i riktning mot debuten i kommunvalet i Malmö den 19 september. Det blir första gången som FI kandiderar till kommunvalet i Malmö.

FI har nu en Skåneavdelning och sektioner i Malmö och Simrishamn. Fler städer, bland annat Lund, är på gång, berättar Björn Nilsved i FI:s styrelse i Malmö.

I Malmö har partiet ungefär tjugo aktiva medlemmar. De håller nu på att utforma partiets lokala politik. En valberedning är tillsatt. Kandidater till region- och kommunvalen väljs i slutet av mars och början av april.

FI har ännu ingen lokal i Malmö. Men sedan i januari har partiet öppna möten första tisdagen varje månad på kafé Chez Madame på Karlskronaplan.

– Syftet är att värva nya medlemmar och ge lite information om vad som är på gång, säger Björn Nilsved.

I Europaparlamentsvalet i juni i år fick Feministiskt initiativ 4,5 procent av Malmöbornas röster. I sina starkaste områden, bland annat Möllevången, fick FI mellan 11,4 och 16,3 procent. Valdeltagandet var visserligen mycket lågt, 43 procent, men Feministiskt initiativs lokala aktiva medlemmar stärktes.

Några av partiets profilfrågor är lika lön för likvärdigt arbete, individualiserad föräldraförsäkring och en reformerad bostadspolitik med utgångspunkt från kvinnors villkor.

Inför riksdagsvalet i år har FI uttalat att partiet kommer att stödja de rödgröna.

Publicerad i Sydsvenskan 2010-01-18