Feministbrev nr 62

7 april 2010

Till alla Feminister från Gudrun Schyman

F! kan bli utan valsedlar i höstens val!

Hej, som ni kanske märkt har det varit uppehåll i brevskrivandet sedan nyår. Anledningen är att det intensiva fotarbete som jag inledde valåret med, Let´s Dance, fullständigt slukade mina krafter. Både fysiskt och mentalt. Nu är programmet slut och Let´s Dance övergår för min del i kampanjen Let´s Vote!

Helgen

20-21 mars hade F! valkonferens. Riksdagslistan spikades och en valplattform med 14 viktiga valfrågor antogs. Via http://www.feministisktinitiativ.se hittar du valplattform och riksdagslista. Du kan också vara med och rösta fram vilka tre frågor du tycker är viktigast. Alla kan delta. Medlemmar, sympatisörer och andra intresserade. Vi tror på att sänka trösklarna för människors möjlighet att delta i det politiska samtalet och vi ser att de sociala medierna ger oss helt nya förutsättningar.

Men vi har ett problem. Det stavas pengar. Som många redan vet gör vi i princip allt med 0-budget, dvs. vi betalar själva och gör allt själva. Men det finns vissa saker som vi varken kan eller får göra själva. En sådan sak är valsedlar. De måste beställas från ett särskilt tryckeri och tryckas på ett särskilt papper och handhas på ett särskilt sätt. Allt för att undvika valfusk. Problemet är att innan ett parti har fått parlamentarisk representation, eller kommit upp i ett visst röstetal, så måste man betala själv. Både för tryckningen av valsedlarna och för distributionen ut till vallokalerna. Det här är givetvis ett problem för oss i F! men det är också ett större, demokratiskt, problem. I slutändan kan det bli så att det saknas förtryckta valsedlar för de väljare som vill rösta på F!.

I andra länder fungerar det ofta så att varje godkänt parti också garanteras valsedlar i varje vallokal.Så är det alltså inte i Sverige. Lösningen, om det inte finns förtryckta valsedlar, är att ta en blank sedel och skriva partiets namn på den. Få medborgare vet om den möjligheten. I de senaste valen, både till riksdagen och till EU-parlamentet, visade det sig att det var många valförrättare som inte heller kände till den möjligheten. Vi/F! fick flera rapporter om människor som vänt hem eller som röstat på ett annat parti när det saknades sedlar och upplysningar om hur man skulle göra.

Vi vill naturligtvis att alla väljare fritt ska kunna välja bland de partier som finns. Därför är det vår ambition att trycka och få ut valsedlar till så många ställen som möjligt. För det behöver vi din hjälp. På valkonferensen startade vi en insamling som ska pågå en bit in i april. Vi behöver faktiskt samla ihop några hundra tusen kronor. Det kan tyckas orimligt men jag tror inte det. Om många ger lite så blir det mycket. Om dessutom några ger mer så ska det nog gå.

Jag tror nämligen att det är fler än F!:s medlemmar som har tröttnat på orättvisa löner, vardagsstress och diskriminering. Jag hoppas också att många inte nöjer sig med att återigen få förklaringar på temat visst är jämställdhet viktigt men nu är det något annat som är viktigare. T.ex. regeringsfrågan. Hur länge ska kvinnors rättigheter stå tillbaka för andra, ”viktigare” och ”högre”, mål?! Och var ska den rödgröna alliansen hämta stöd när/om den borgerliga alliansen får stöd av SD? Ska SD vara det enda oppositionspartiet i riksdagen? Om du är feminist – köp inte argumentet att en röst på F!är en bortkastad röst. En röst på F! kan faktiskt vara garanten för både regeringsskifte och en marginalisering av SD i riksdagen. (Läs mer i valplattformen, http://www.feministisktinitiativ.se) Om alla som ser på sig själva som feminister, både kvinnor och män, vågar vara det på valdagen så passerar vi 4%:s spärren med råge! Bidrag till valet sätter du in på Plusgirokonto 405753-5. Skriv val 2010.

Gudrun

P.S.

Feministiskt initiativ fyller fem år i år. Vi ser hellre pengar än hårda paket.

Läs mer på min hemsida http://www.schyman.se