Feministbrev nummer 58

21 september 2009

Till alla Feminister från Gudrun Schyman

I valet och kvalet, inför valet 2010

Det har väl knappast undgått någon att vi den gångna veckan passerat den dag då det är precis ett år kvar till nästa val – valet till Riksdagen. Expressen har haft en ambitiös serie partiledarintervjuer, med samtliga riksdagspartier plus Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Fi. Intervjun med mig finns här och en vidhängande chatt med läsarna finns här.

Andra media har mer riktat in sig på att diskutera valutgången. Att regeringsfrågan kommer att dominera debatten det kommande året är självklart och det talas redan om valrysare i stil med valet i Norge förra veckan. Skillnaden är att vi här, i Sverige, redan har embryot till ett tvåpartisystem. De borgerliga är överens och S–V–MP är överens (eller kommer att bli det i god tid innan valet, som de säger). Det betyder två stora allianser som alltmer kommer att överlappa varandra i ett alltmer desperat försök att fånga mittenväljarna.

Var de avvikande rösterna ska få utrymme är svårt att se. Att frågor som rör jämställdhet och antidiskriminering skulle få en framskjutande roll i valdebatten är också svårt att se. För feminister som väljer en självständig utgångspunkt för sin politik är det självklart att vara i opposition till bägge blocken. Men det hindrar oss inte att ta ställning i regeringsfrågan. Hur den ideologiska positioneringen ser ut för Feministiskt initiativ kan ni läsa mer om här.

Vi har ett spännande år framför oss!

Gudrun