Uppstart 2010

20 september 2009

Den 12–13 september bjöd Fi Stockholm, FiRS, in alla Fior till ett evenemang för att diskutera hur Fi kan bli ännu bättre och större inför valet 2010. Helgen var ett fantastiskt möte mellan uppemot hundra både nya och gamla medlemmar från olika delar av Sverige. Alla var engagerade och peppade och utbytte erfarenheter, tips och idéer. Helgen var fullspäckad med spännande föreläsningar, seminarier och diskussioner. Alla inspirerade och gav varandra energi att fortsätta kämpa för en jämställd och jämlik värld.

På lördagen tog vi del av bland annat Zakia Kahns valanalys från EU-valet. Hon presenterade var vi är starka och effekten av att ha valsedlar på plats. Stina Sundberg informerade om hur Fi:s organisation är uppbyggd. Gudrun Schyman höll ett tal om förhoppningarna inför valet 2010 och den spännande nytändning och det stimulerande klimat, både på plats samt i samhället, i vilken den feministiska diskussionen just nu förs. Hon påpekade även det historiska i att Fi har fört fram feminismen som en egen ideologisk grund och plattform för att föra politik och att det börjar gå upp för både media och allmänheten att Fi är här för att stanna! På söndagens schema var det praktiska arbetet med politik i fokus. Jenny Sandsten från FiRS berättade om hur det är att vara folkvald i kommunen och Gustav Fridolin, f.d. riksdagsman för Miljöpartiet, berättade och gav råd om riksdagsarbete. Cecilia Billskog från FiRS och tidigare en av Fi:s kandidater i EU-valet gick igenom en checklista för vad som krävs för att kunna ställa upp i kommunalvalen runt om i Sverige.  Därefter delade deltagarna upp sig i grupper utifrån var de bor, och de praktiska och visionära diskussionerna kunde fortsätta.

Det gavs många spännande workshops där det bland annat diskuterades hemsidor, hur vi samlar in pengar, hur vi får ut valsedlar i hela landet, hur man startar en lokal medlemsgrupp och värvar medlemmar. Birger Östberg berättade om hur man syns lokalt i media. Det viktigaste är att aldrig vara rädd för media och journalister, Fi behöver publicitet! Att bjuda in allmänheten till exempelvis föreläsningar (bjud dit Gudrun) gör att både intresserade Fi-anhängare och lokalpress kommer. Att göra det man har tid och lust med är viktigare än perfekt tajming. Ett annat sätt att  att nå ut med Fi:s politik är att synas i sociala medier på Internet. Jesper Åström talade om hur det är att ha en blogg, och hur man gör information lättillgänglig genom att finnas på de forum, som Facebook, där människor är, vilket Fi redan visat sig duktig på under EU-valet. Sissela Nordling-Blanco och Jonas Göthner är två aktiva Fi:are som precis flyttat till Stockholm från Uppsala. De höll en workshop om hur vi kan fånga upp grupper som vi ännu inte nått ut till i så hög utsträckning, som personer med utländsk bakgrund och tonåringar.

Gudrun Schyman avslutade helgen genom att tacka de ansvariga som satt ihop en fantastisk helg. Vi har nu har en jobbig höst framför oss, och en jobbigare, men ännu roligare vår! Hon avslutade med att säga att Fi, i valet 2010, kommer få ett valresultat som kommer att slå många med häpnad.

Jenny Axelsson
Elin Liss