Rädda iraniers liv i Ashraf, Irak!

23 augusti 2009

Feministiskt initiativ uppmanar till ett snabbt internationellt politiskt agerande för att rädda iraniers liv i Camp Ashraf i Irak och förhindra en humanitär katastrof.

Sedan 1980-talet har Camp Ashraf, 60 kilometer från Bagdad, varit bas för den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin (PMOI) som åtnjöt stöd från den irakiska regeringen under Saddam Hussein. Efter USA:s invasion av Irak 2003 gavs de cirka 3 400 invånarna varav 1 000 kvinnor statusen ”skyddade personer” och vaktades av USA:s styrkor.

Folkets mujahedin har varit klassad som terroristorganisation av EU och andra stater fram tills helt nyligen. Då Folkets mujahedin inte längre för en väpnad kamp, eller förespråkar en sådan utan demokrati och mänskliga rättigheter, har terroriststämpeln hävts.

I SOFA-avtalet, där förhållandet mellan USA:s truppstyrkor och irakiska styrkor regleras, nämns inte Camp Ashraf eller dess invånare. De senaste månaderna har den irakiska regeringen talat om att ta kontroll över lägret och den 28 juli gick irakiska styrkor in med stor brutalitet. Ett 10-tal personer har uppgivits döda, flera hundra uppges ha sårats och 36 iranier fängslades när de irakiska styrkorna tog kontroll över lägret. De 36 personerna i gisslan har flyttats till någon plats i Bagdad och det finns uppgifter om att en del av dem, eller alla, har misshandlats och/eller utsatts för tortyr.

Exiliranier hungerstrejkar sedan flera veckor runt om i världen – i Stockholm på Mariatorget – i protest mot irakiska regeringens aktion, och i avsaknad av internationellt agerande från politiker och internationella organisationer såsom Röda Korset. Ett snabbt agerande krävs för att inte förvärra deras hälsa och för att förhindra fler offer.

De irakiska myndigheterna måste omedelbart genomföra en oberoende granskning av händelserna den 28 juli, frige de 36 personerna och samt bistå med humanitär hjälp och säkerställa att de får tillgång till advokater. Invånarna i Camp Ashraf måste garanteras säkerhet i enlighet med träffade avtal. EU med Carl Bildt i spetsen för EU:s utrikespolitik under Sveriges ordförandeskap måste agera så att en humanitär katastrof förhindras.

Feministiskt initiativs styrelse