Fi på Pride: Hur fängslande är heteronormen?

24 juli 2009

Feministiskt initiativ deltar återigen i Stockholm Pride med tält, seminarier och talkshow, i år under temat ”Hur fängslande är heteronormen?”. Det är lika angeläget som någonsin tidigare att höja rösten mot heteronormen när homofobin blåser hård i Europa. Vi gör det som vanligt med såväl allvar som humor. I paraden går vi under parollen ”Feminister har bättre sex!”.

Feministiskt initiativ anordnar följande seminarier i Pride House som huserar i Kulturhuset vid Sergels torg:

Heteronormen – så funkar den

Sandra Dahlén, sexualupplysare, författare till boken Hetero och Prides invigningstalare, introducerar oss i heteronormen. Hur funkar den och vad får den för konsekvenser? Vilka gillar den och varför?
Måndag 27 juli kl 13. Mer info i kalendariet »

Heteronormativa uttryck – hur påverkas vi och hur gör vi motstånd?

Hur påverkas vi av heteronormativiteten och dess uttryck? Är tvåsamhet, äktenskap och regnbågsbarn det enda eftersträvansvärda eller finns det utrymme för andra sätt att leva på? Måste jämlikhet betyda likhet? Vilka samhällsförändringar krävs för att skapa jämlikhet mellan hetero- och hbt-personer?
Medverkar gör Sofia Karlsson, driver sajten alltomjämställdhet.se och är en av grundarna av Feministiskt initiativ; Kai Heino, ordförande i RFSL Göteborg och Alexander Chamberland, genusstudent och krönikör på tidningen ETC. Samtalsledare är Stina Svensson, styrelseledamot Feministiskt initiativ.
Tisdag 28 juli kl 12. Mer info i kalendariet »

Queerfeministisk talkshow!

Sveriges egen Oprah, Stockholm Prides invigningstalare Sandra Dahlén, har Birgitta Stenberg, Johanna Lazcano och Moa Roshanfar på besök i talkshowsofforna.
Onsdag 29 juli 13.45. Mer info i kalendariet »

Bilden av idrottsmannen och idrottskvinnan: Där hemma väntar kärnfamiljen! Eller?

Inom idrottsvärlden återskapas heteronormativiteten påtagligt. Idrottare görs, genom medias försorg, till Riktiga Män och Kvinnor. Idrottare som överskrider köns- eller sexualitetsnormer osynliggörs. Vad behöver ändras för att idrotten ska rymma alla kön och sexuella identiteter?
Medverkande gör Bettan Andersson, ordförande i svenska boxningsförbundet; Leif Hansson, Riksidrottsförbundet och Jennifer Wegerup, sportjournalist på Aftonbladet.
Torsdag 30 juli kl 16. Mer info i kalendariet »


Fi-tältet

Fi har också ett tält i Pride Park i Tantolunden som är bemannat dagligen under hela Pride. Se kalendariet för exakta öppettider.

Paraden

På lördagen går Pride-paraden, och Fi går med i tåget under parollerna ”Hur fängslande är Heteronormen?” och ”Feminister har bättre sex!”. Vi samlas i Humlegården vid tolv. Mer info i kalendariet »

 

Välkommen!