Reinfeldt måste agera mot Litauens morallagar!

22 juli 2009

Feministiskt initiativ uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att inför Stockholm Pride uttrycka sitt stöd till Lithuanian Gay League och deras modiga kamp för HBT-personers rättigheter i Litauen. Som EU:s ordförandeland har svenska regeringen ansvar att tydligt markera till Litauen att brott mot mänskliga rättigheter inte kan accepteras.

Mänskliga rättigheter och yttrandefrihet för alla borde vara en självklarhet i Sverige, i Europa och resten av världen. Men Litauens så kallade morallag som bland annat förbjuder positiv information om homosexualitet och bisexualitet är en smärtsam påminnelse om att vi har en lång väg kvar.

Litauens president Dalia Grybauskaites har uttryckt sitt missnöje över lagen och talar om tillägg eller ändringar. Men Grybauskaites uttalande är inte ett tillräckligt tydligt avståndstagande mot homofobi. Litauen är medlem i EU och har skrivit under Europakonventionen för mänskliga rättigheter. När Litauens parlament antar en lag som grundar sig i homofobi och som kommer att leda till förtryck och diskriminering är det en skandal och en tragedi. I värsta fall ser vi nu en utveckling där homosexuella, bisexuella och transpersoner kriminaliseras i Litauen.

Feministiskt initiativ uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att inför Stockholm Pride uttrycka sitt stöd till Lithuanian Gay League och deras modiga kamp för HBT-personers rättigheter i Litauen. Nu mer än någonsin måste vi vara många som ger vår röst och vårt stöd till HBT–rörelsen i Litauen. Som EU:s ordförandeland har svenska regeringen ansvar att agera och tydligt markera till Litauen och dess parlament att brott mot de mänskliga rättigheterna inte kan accepteras, och aldrig som lagtext från ett medlemsland i EU.

Gudrun Schyman
Stina Sundberg

Talespersoner för Feministiskt initiativ