Fi stödjer kampen för kvinnors rättigheter i Iran

15 juni 2009

Feministiskt initiativ uppmanar Sveriges regering och EU att verka för ett nyval i Iran. Fria val, fria medier, fri kommunikation och respekt för mänskliga rättigheter måste vara grunden för en demokrati.

Flera miljoner iranier demonstrerar just nu mot den sittande regimen i Iran som misstänks ha tillsatts via valfusk. De fria medierna stängs ned med våld. Sms, skype och facebook har stängts av i syfte att förhindra protesterande att kommunicera med varandra och med yttre världen om vad som pågår i landet.

Det är många kvinnor i den växande proteströrelsen idag som kräver sina rättigheter. Kvinnor i Iran är förbjudna att inneha de flesta officiella positioner i samhället, saknar många medborgerliga rättigheter. Kvinnors offentliga utrymme är obefintligt idag på grund av regimens övervakning.

Feministiskt initiativ stödjer den iranska feministiska rörelsens krav på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i Iran. Vi ser mycket allvarligt på det våld som proteströrelsen och iranska feminister utsatts för, och de kontinuerliga brott mot mänskliga rättigheter som utförts av den iranska regimen. Den situation som nu råder är oacceptabel och vi kräver att Sveriges regering och EU höjer rösten för ett nyval i Iran och att valobservatörer i det kommande valet finns på plats. 

Gudrun Schyman och Stina Sundberg
Talespersoner för Feministiskt initiativ


Delta i demonstrationerna i veckan

Tisdag 16 juni kl 11.30 på Sergels torg med Iranska kvinnosamfundet
Torsdag 18 juni kl 16.00 på Sergels torg.

/Webbredaktionen