Gudrun Schyman: Fler vågade vara feminister på valdagen

8 juni 2009

– Vi har stärkt feminismen som parlamentarisk rörelse och många fler vågade vara feminister på valdagen. Jag är stolt och glad över att så många människor vågade rösta feministiskt på valdagen, säger Gudrun Schyman i en kommentar till EU-valets resultat.

Feministiskt initiativ fick 2,2 procent, och 66 000 röster – en tredubbling av procentandelen röster och nästan en fördubbling av antalet röster jämfört med riksdagsvalet 2006.

– Det här visar hur missvisande opinionsmätningarna har varit och hur snäva många mediers bedömning har varit när de uteslutit Feministiskt initiativ från partibevakningen.

Eftersom Feministiskt initiativ fick mer än 1 procent av rösterna så får partiet valsedlar betalda och distribuerade av staten i nästa EU-val.

– Det var i sista stund vi lyckades få ut information om hur man skulle göra för att rösta. Vi har också lyckats få upp diskussionen om vårt bristande valsystem på agendan. Riksdagspartierna måste börja diskutera hur valsystemet ska utformas så att alla väljare kan göra sin röst hörd i vallokalen – inte bara de som röstar på redan etablerade partier.

Feministiskt initiativ fortsätter arbetet för parlamentarisk representation för feminismen.

– Nu börjar valrörelsen inför nästa års riksdagsval, sade Gudrun Schyman inför ett hundratal medlemmar och sympatisörer på valvakan i Stockholm.