Gudrun Schyman får nära miljonen till valspurten

4 juni 2009

Gudrun Schyman har fått upp emot en miljon kronor från en anonym bidragsgivare för att kunna skicka Schyman till Bryssel.

Det var igår som Gudrun Schyman medverkade i Nordegren i P1 och beklagade sig över att Fi har så små resurser i EU-valet. När programmet var över, ringde det på Gudruns mobil. Den som ringde ville bidra till kampanjen skickaschymantillbryssel.nu, skriver Resumé.

I ett slag ökade Fi:s mediebudget med 100 procent, från noll till någonstans runt miljonen, enligt Veronica Svärd, pressekreterare för Feministiskt initiativ.

Imorgon fredag har Fi annonser i DN, SvD, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen. Enligt Veronica Svärd blir det helsidor och i nåra fall en halvsida. Dessutom en helsida i DN på självaste valdagen.

Kanske är det den här donationen som tar Schyman hela vägen till Bryssel?

– Det skulle mycket väl kunna bli så, säger Veronica Svärd till Resumé.

Vad säger då Gudrun själv?

– Det är uppenbart att många reagerar över att det inte alltid har fungerat som det ska med förhandsröstningen och valsedlarna. Den person som har skänkt oss pengar har gjort en stor insats för demokratin och vi är oerhört glada över det. Vi tror att det kan bli avgörande för resultatet på valdagen eftersom vi har fått många rapporter om osäkerhet hos väljarna.

– Min förhoppning är att organisationen kring valsedlar kommer fungera betydligt bättre inför nästa val. Men det kräver att samtliga politiska partier tar frågan på allvar och träffar överenskommelser om hur valsystemet ska fungera bättre i framtiden, säger Gudrun Schyman.

Annonsen är utformad av Andreas Lindberg på reklam- och designbyrån Ploski & Lindberg.

Läs mer:
Gudrun Schymans krav på valobservatörer 22 maj.
Gudrun Schymans krav på ett nytt valssystem på SVD Brännpunkt 29 maj.