Kvinnor i Europa uppmanar er att ta den historiska chansen och rösta på Fi

4 juni 2009

”Jag önskar att ett Feministiskt Initiativ snart startar i Frankrike för det behövs folkbildning om de här frågorna. Fi behövs som politisk kraft i EU för att öka jämställdheten och försvara de framsteg som gjorts, dom är aldrig givna!” Det skriver den franska feministen Élise Devieilhe.

Jag är fransyska och följer valrörelsen i Sverige just nu. Jag vill berätta för alla er i Sverige vilken historisk chans ni har med er möjlighet att rösta in ett Feministiskt initiativ i EU. I juni röstar ni inte bara för era rättigheter och er framtid, ni röstar också för mina rättigheter i Frankrike eftersom jag inte kan rösta på ett Fi. Snälla, ta vara på den möjligheten för alla oss andra i EU!

När ett feministiskt parti bildades i Sverige 2005 spreds nyheten över världen och det kändes helt underbart! Aldrig skulle något sådant hända i Frankrike. Jag har bott i Sverige i några kortare omgångar och först trodde jag som många i Frankrike att Sverige var paradiset i jämställdhet, men jag insåg snabbt att behovet av ett Fi var stort även i Sverige.

I Frankrike har jag inte hört ordet feminism i den politiska debatten på 20 år. Och det beror inte på att Frankrike är jämställt och rättvist. Själv har jag som fransyska inte samma möjligheter som fransmännen. Som barn behandlades jag annorlunda än pojkarna på grund av mitt kön, det andra könet. Jag uppfostrades annorlunda, utbildades annorlunda, och nu tjänar jag mindre än 80 % av en mans lön. För samma arbete.

I Frankrike har jag inte samma rätt till min kropp som i Sverige. Det finns ingen bra sexualupplysning och information om preventivmedel är svår att få tag på. Aborträtten är bara till den 12:e veckan och den ifrågasätts ofta av flera av högerregeringens ministrar. Var tredje dag dör en kvinna i Frankrike i hemmet p g a våld från sin man, och mindre än 10 % av våldtäktsanmälningarna leder till fällande dom. Om allt detta är det tyst.

När jag läser Feministiskt Initiativs politiska program påminns jag om att jag bor i ett land där hbtq-personer förvägras rättigheter som att gifta sig eller att få barn, och att de behandlas som andra klass människor. Att jag bor i ett land där regeringen driver en främlingsfientlig politik och där polisen inte tvekar att åka till skolor för att gripa barnens papperslösa föräldrar. Att jag bor i ett land där polisen häktar prostituerade i stället för sexköpare. Att jag bor i ett land där pappor bara får 2 veckors föräldraledighet. Att jag bor i ett land där medier ger 82 % av taltid till män och 18 % till kvinnor. Och där det bara finns 18 % kvinnor i parlamentet.

Jag önskar att ett Feministiskt Initiativ snart startar i Frankrike för det behövs folkbildning om de här frågorna. Fi behövs som politisk kraft i EU för att öka jämställdheten och försvara de framsteg som gjorts, dom är aldrig givna! Alla kvinnor borde ha samma rättigheter och möjligheter som män i Europa och det vill Fi se till. Om det svenska Fi kommer in i Europaparlamentet kommer det äntligen att finnas en röst för de som nu inte hörs när politiska beslut fattas. Ni är viktiga för alla oss i Europa som idag inte har en politisk röst i våra egna länder.

Du som kan rösta på ett Feministiskt Initiativ, har en historisk chans att sätta jämställdhetsfrågorna och mänskliga rättigheter högst på den politiska dagordningen. Fler kunniga och medvetna kvinnor behövs i Europaparlamentet.

Gör det för er, gör det för oss i Europa. Våga välja Fi!

Élise Devieilhe
Élise Devieilhe är aktiv fransk feminist och arbetar som doktorand och undervisar sociologi och antropologi på Caens Universitet i Frankrike.

Artikeln är publicerad på Newsmill.